Jos: "Duivels dilemma"

Gepubliceerd op 28 januari 2022 om 16:29

Ga ik meedoen met het onderzoek naar het experimenteel medicijn? Het is een duivels dilemma. Ik weet het nog niet. Ik zie ertegenop om de rest van mijn leven aan de chemo te gaan. Ik weet dat het bij sommige mensen hun leven lang verlengt, maar ik vind kwaliteit van leven erg belangrijk, misschien wel belangrijker dan de kwantiteit.

Maar je hoort verhalen over immunotherapie die uitstekend werkt bij sommigen. Deze immunotherapie werkt bij mijn vorm van kanker helaas niet. Het experimentele medicijn is er op gericht om dat wel te laten werken. Alleen die verrekte chemo…

Wat de keuze nog moeilijker maakt is dat ik mezelf topfit voel. Ik heb gisteren na een lange periode van coronamaatregelen voor het eerst weer meer dan 100 rondjes geschaatst. Het ging als vanzelf. Uiteindelijk ben ik gestopt toen het rondebord op 125 ronden stond. Ik kon goed meedraaien in de snelle groep en dat in een gebroken seizoen. Ook op de mountainbike rijd ik snelle tijden, alsof er niets aan de hand is!

Als ik meedoe met het experiment dan gooi ik dat allemaal weg. Chemo betekend ziek worden. Einde goede conditie en welkom ziekenhuis. Nog vaker ziekenhuis dan normaal omdat ze alles extra goed willen monitoren. Hmmm.

Ik had mezelf twee weken bedenktijd gegeven tijdens het gesprek met de arts. Ik heb feiten afgewogen maar dit wordt een gevoelsbeslissing. En wat het wordt… Ik weet het nog steeds niet. Het blijft een duivels dilemma!

Reactie plaatsen

Reacties

Bianca Slabbekoorn
2 jaar geleden

Vreselijk dilemma en ook jij hebt vast en zeker geen gave om in de toekomst te kijken?
Gelukkig kun je in het nu genieten.
Veel sterkte met je beslissing.
Liefs

sylvia
2 jaar geleden

Wat is dit moeilijk, Jos. Sterkte met het overwegen van je beslissing. Lieve groetjes van ons uit Yerseke Yerseke

Rinus en Marieke
2 jaar geleden

Hoi Jos, "het experimenteel medicijn". Het is een mooi woord. Maar het zegt eigenlijk ook al over zichzelf dat het nog "experimenteel" is. Terwijl er ook nog chemo aan te pas komt . Net in deze tijd waarin je je zo buitengewoon goed voelt en van alles kan en doet. Schaatsen, mountainbiken enz. En......dan komt plotseling de vraag naar boven: "Ga ik dat nu wel doen of ga ik dat nu niet doen ? Dit is een buiten gewoon moeilijke beslissing, wat.....het is een verschrikkelijk moeilijke beslissing. Probeer zo lang mogelijk "dagen te plukken". Pluk ze hier, pluk ze daar , pluk ze ik weet niet waar maar "PLUK ZE". We wensen je , uit de grond van ons hart, ontzettend veel sterkte met het nemen van een beslissing. Welke het dan ook wordt, we zullen er respect voor hebben.