Jos: "Experimenteel medicijn"

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 23:23

Afgelopen dinsdagochtend werden wij al vroeg in het MUMC+ ziekenhuis in Maastricht verwacht. Ik ben een mogelijke kandidaat voor een onderzoek naar nieuwe (levensverlengende) medicijnen bij kanker.

We zijn uitgebreid en op een eerlijke manier voorgelicht over het medicijn zelf. Het bestaat uit een cocktail van bekende medicijnen, chemotherapie en twee verschillende soorten immunotherapie.

Over immunotherapie hoor je soms goede verhalen. Daarvoor moet je een ‘geschikte’ tumor hebben die onstabiel DNA heeft en daardoor eiwitten aanmaakt die het eigen afweersysteem dmv. immunotherapie geleerd wordt te herkennen en aan te vallen. Helaas heeft darmkanker hiervoor geen geschikte eigenschappen.

Maar door middel van chemotherapie en een doelgerichte immunotherapie kan ook een tumor met stabieler DNA mogelijk geschikt gemaakt worden om herkent te worden door het eigen afweersysteem… Dat is de kern van het onderzoek.

Het onderzoek bevind zich nog in een vroege fase waardoor er nog geen prognose kan worden gedaan over de voordelen. Mogelijk zijn die goed en leef ik langer, maar dat hoeft niet zo te zijn…

Nadelen zijn er wel. Ik zou dan het liefst zo snel mogelijk beginnen met het onderzoek. Dat betekend chemo… Niet precies iets waar ik op zit te wachten, en dan ook nog zolang ik leef. Daarnaast kan er vanalles gebeuren met een experimenteel medicijn.

Ik sta dus voor een duivels dilemma. In de basis zijn er drie paden:
1) Niets doen
2) levensverlengende chemo met bekende prognoses en bijwerkingen, of
3) medoen met dit experiment…

Wat is wijsheid???

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie
2 jaar geleden

Wat is wijsheid. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Helaas kan niemand hier in helpen of advies geven. Zelfs niet degeen die er voor gestudeerd hebben. We wensen je heel veel kracht met het besluit. Wat je ook kiest we zullen het altijd respecteren. Liefs vanuit Yese.

Rinus en Marieke.
2 jaar geleden

Hoi Jos, Het experimenteel medicijn: een ontzettend moeilijke keuze, denken we. We leven veel met je mee ! Maar wij kunnen ook geen keuze voor je maken. Die zware stap zul je zelf moeten nemen. Maar welke stap, in het vervolgtraject, je ook neemt dat is jouw keuze en daar hebben we respect voor. We leven met jou en jouw Tamara en jouw kinderen mee want het is te hopen dat je nog vele seconden, minuten, uren, dagen, maanden en jaren mag plukken. We wensen je daarom dan ook heel veel STERKTE met welk besluit je dan ook neemt. We leven met jullie mee. Nogmaals Sterkte !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Christiaan
2 jaar geleden

Doe wat je hart je ingeeft.

Wibo
2 jaar geleden

Poeh dat is een moeilijke keuze Jos. Wat je ook kies het is jouw keuze dus dan is het de goede.
Veel succes met het besluit.

Jolanda
2 jaar geleden

Dat is inderdaad een duivels dilemma. Het juiste antwoord zul je nooit weten, want je hebt geen kans om het alledrie een keer te proberen.
Waarschijnlijk heb je wel een onderbuikgevoel. Dat is misschien wel het enige waar je op kunt varen. Die ene keuze waar je hoofd en lijf het minst onrustig van worden.
Heel veel kracht saampjes!!
Wat je ook kiest, alle keuzes zijn dapper! Liefs, Jolanda.

tom
2 jaar geleden

lastige keuze...... hopelijk zie je binnenkort de weg die het beste bij jou en je/jullie situatie past..

Dayenne
2 jaar geleden

Hallo Jos en Tamara, wat een duivels dilemma idd. De beste optie van de 3 'slechte' opties die er zijn. Volg je hart, mediteer om een antwoord in de vorm van knderbuikgevoel/hart te krijgen. Ik wens je heel veel licht en kracht toe!