Tam: "Je partner heeft kanker"

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 20:53

Gisteren de stap genomen om naar een bijeenkomst te gaan in het Inloophuis Midden-Brabant voor mensen met een partner die kanker heeft. De bijeenkomst is georganiseerd voor de partners van mensen met kanker en die er is om even jouw verhaal kwijt te kunnen en te kijken wat ze voor jou kunnen doen. Ik heb er al een paar keer over nagedacht om het te gaan doen, maar dacht toen nog dat ik dan mogelijk tussen allemaal oudere mensen zou zitten en niks zou hebben aan alle verhalen die zij te vertellen hadden.

Nu ben ik blij dat ik gegaan ben samen met een oud klasgenoot die bij mij in de buurt woont en ook een partner heeft met kanker. Het was fijn om bij elkaar te zijn en elkaars verhaal te horen en elkaar te kunnen steunen. Al snel ontstond er een fijne sfeer waarin iedereen zich fijn voelde om zijn stukje te vertellen. Er was veel herkenning en ik was daar niet de jongste er waren nog twee mannen die zelfs nog jonger waren dan ik, waarvan 1 ook een gezin had met kinderen. Het uitwisselen elkaar steunen en je in kunnen leven in de ander was fijn. Het bijzondere vond ik dat het ook ruimte gaf en dat het voor mij niet zo zwaar voelde dan ik had gedacht. Naast het praten over was er ook veel ruimte voor een grapje. Ik ben blij dat ik ben gegaan en op deze manier verbinding heb mogen maken met andere partners die voor mijn gevoel nog grotere zorgen hebben, omdat hun partner ook echt ziek is van alle behandelingen en de ziekte zelf. Toen voelde ik me even bezwaard dat dit ons tot nu toe bespaard is gebleven en Jos geen klachten meer heeft van de behandelingen die hij allemaal heeft gehad.

Toen ik terug was kwam dit artikel voorbij, waarin naar voren komt dat iedereen anders omgaat met de ziekte en dat je dat doet op de manier die bij jouw past. Je kiest niet voor deze ziekte, maar heb wel een keuze hoe je ermee om kan gaan die bij jouw past. Het is een zoektocht elke fase van de ziekte weer en dat is ook zo voor de partners. Het is fijn dat er ook aandacht is voor de partners en deze op deze manier ook hun ervaringen kunnen delen en gesteund worden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Chantal
3 jaar geleden

Wat fijn dat je deze ervaring deelt
Mijn man heeft endeldarmkanker en ik vind dat er over het algemeen weinig aandacht is voor de partners. Bij ons heb je ook een inloophuis maar ook ik denk dat daar alleen maar oudere mensen komen. Na het lezen van jouw verhaal denk ik toch dat ik deze stap ga wagen. Het is gewoon fijn om eens te kunnen praten met mensen die in dezelfde situatie zitten en begrijpen waar je het over hebt

Tamara de Bel
3 jaar geleden

Er is inderdaad weinig aandacht voor de partners, terwijl er dus wel plekken zijn waar je informatie kan halen en waar je mensen die in zelfde situatie zitten kunt ontmoeten. Het was Jos die aangaf om er een blog over te schrijven, omdat het een belangrijk stuk is. Er wordt wel gezegd dat je kanker niet alleen hebt, maar hoe er dan samen mee om te gaan is een grote uitdaging.

Ingeborg Coppens
3 jaar geleden

Wat fijn Tamara dat je eindelijk deze stap genomen hebt en dat het Inloophuis jou “een warm bad” heeft gegeven. Fijn te weten dat je ergens gehoord wordt door mede lotgenoten.

Tamara de Bel
3 jaar geleden

Ja ik was er nu echt klaar voor en heb het nu zelf ook kunnen ervaren hoe fijn het is om gehoord te worden door mede lotgenoten.

Sylvia
3 jaar geleden

Wat goed Tamara dat je deze stap hebt gezet. Ik hoop dat je steun ervaart van de mensen die er waren. Een lieve groet van ons

Rinus en Marieke.
3 jaar geleden

Wat enorm goed van jou dat je deze stap hebt gezet en dat daar mensen waren die in dezelfde situatie verkeren en daar heb je mee kunnen praten. Nogmaals een prima initiatief van jou. Veel groeten, Rinus en Marieke.

Joke Slabbekoorn
3 jaar geleden

Goed van je Tam dat je deze stap genomen hebt .,je kunt er alleen maar bij winnen door de steun van anderen die in dezelfde situatie zitten! Je stelt je altijd open op wat het voor anderen makkelijker maakt om je te benaderen.groetjes van ons

Thea
3 jaar geleden

Fijn dat je de stap gezet hebt om te gaan, en nog fijner is het dat je hebt kunnen praten met lotgenoten en hier veel aan hebt.
Groetjes

Ina
3 jaar geleden

Fijn dat je ergens jouw verhaal hebt kunnen doen dat is iets wat tik gemist heb toen je vader ziek was ik moest alles alleen doen. Ik wens jullie heel veel sterkte en dat jullie nog lang mogen genieten van elkaar en de kinderen

Lydie Rijsdijk
3 jaar geleden

Beste Tam, Wat fijn dat je een plek gevonden hebt om je gevoelens en zorgen te delen en te zien dat je niet alleen bent die zoiets overkomt. Heel veel succes in het vervolgtraject, het zal je zeker steunen!!

Jolanda Bazen
2 jaar geleden

Knap van je, Tamara!
Hoe sterk en dapper je ook bent, het is een hele kluif om mee om te gaan.
Hopelijk helpt het je, nu en de komende tijd! 😘