Jos: "Keuzes"

Gepubliceerd op 13 oktober 2021 om 23:02

Vanmorgen cruise ik richting Maastricht. Het ziekenhuis ligt vlak na de  Koning Willem-Alexandertunnel en is goed bereikbaar. Ook in het ziekenhuis had ik snel mijn weg gevonden.

De arts, een oncologisch chirurg, had een interessant verhaal. In een notendop, hij zou het plekje op het buikvlies, in tegenstelling tot de oncoloog, wel snel willen behandelen. Mijn tumoren hebben de neiging om snel uit te zaaien en hoe eerder het plekje weg is hoe minder kans op uitzaaiingen. Dus waarom zou je het plekje laten zitten als je weet dat het er zit en het uiteindelijk toch weg moet?

Zijn voorstel is om op korte termijn een MRI te maken van de lever. Als die schoon is dan wil hij samen met mij een plan opstellen om mij te behandelen. De behandeling wordt daarmee maatwerk en dus zullen we ook altijd de kwaliteit van leven in de keuzes mee moeten nemen.

Maar wat is wijsheid? Snel opereren of juist afwachten? Als we nu kiezen voor een operatie en over drie maanden blijken er inderdaad uitzaaiingen te zitten ben ik voor niets geopereerd. Als ik wacht en over drie maanden blijkt de tumor toch te groot om te behandelen heb ik ook de verkeerde keuze gemaakt. Hoe maak je de goede keuze?

De komende periode ga ik dit aan medisch onderlegde personen (bv. de huisarts en de bedrijfsarts) voorleggen. Ik hoef geen antwoord A of B, maar ik ben benieuwd naar hun overwegingen. Maar eerst… De MRI van mijn lever!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
3 jaar geleden

We wensen je veel succes met de onderhandelingen met de medisch onderlegde personen. Verder z.s.m. de MRI van je lever. ( we spreken nu over blog keuzes en Maastricht ) We leven met jullie mee en denken veel aan jullie. Héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!