Jos: "Fijne nuances"

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 om 16:57

Zo heette ooit een cabaretvoorstelling van Bert Visscher (mooi stukje onderin). Maar vandaag hebben we ook fijne nuances gehoord bij een afspraak bij de oncoloog.

Voor de duidelijkheid, de oncoloog is verbonden aan het Catharina Ziekenhuis, de leverchirurg aan het Maxima Medisch Centrum. Voor de darmtumor ben ik in het Catharina terecht gekomen, maar het Maxima heeft een specialisatie op leverchirurgie.

De oncoloog schetste een genuanceerder beeld van het stopzetten van de behandeling. Hij vertelde dat de plekjes op mijn buikvlies klein genoeg zijn om mij wat tijd te gunnen. En die tijd gaan we gebruiken. Het heeft namelijk geen zin om een HIPEC procedure (de buikholte spoelen met verwarmde chemo) uit te voeren als blijkt dat ook in mijn lever en/of longen uitzaaiingen zitten.

Daarom wil hij een vinger aan de pols houden en voorlopig enkel via scans kijken of er tumoren bijkomen in andere organen dan het buikvlies. Als die organen rustig zijn kan het buikvlies alsnog behandeld worden. Als die organen niet rustig zijn is het maar de vraag of de HIPEC procedure überhaupt zin zou hebben. “Bij kanker gaat het niet om de plekjes die je ziet, maar om de plekjes die je niet ziet”, volgens de oncoloog.

Kortom, het voorstel van het Catharina is afwachten en begin januari een PET/CT-scan maken. Tegelijkertijd wil ik wel gaan praten met het ziekenhuis in Maastricht.

Wat wijsheid is? De tijd zal het leren. Maar dit gesprek belichtte de andere kant van het verhaal en ik kan me daar best in vinden!

 

Leuk stukje cabaret uit Fijne Nuances van Bert Visscher

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.