Jos: "Buikvlies"

Gepubliceerd op 21 augustus 2021 om 17:31

“Papa, wil je aan de dokter vragen of de kanker ín of óp het buikvlies zit?”, vroeg Joyce na de vorige operatie. En die vraag hebben we gisteren gesteld.

De chirurg pakte de vitrage vast. Het buikvlies is een vlies wat om de organen, zoals de darmen en de lever, in de buikholte heen zit. Dit vlies zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft zitten. Een beetje zoals je een tas vacuüm zuigt zoals je soms ziet bij het pakken voor een vakantie. Net als bij de tas wordt alles wat ingepakt is in het buikvlies ook bij elkaar gehouden door onderdruk. Hierdoor golft de lever niet de hele buikholte door als je bijvoorbeeld gaat hardlopen.

In dat buikvlies zitten kleine gaatjes. Deze gaatjes zorgen ervoor dat vocht uit de buikholte weggehaald kan worden. En de kankercellen nestelen zich in deze gaatjes. Het antwoord wat ik aan Joyce ga geven is dus dat de tumor ín het buikvlies zit!

Het weghalen van tumoren in het buikvlies kan nog niet zo heel lang. Hier een artikel van het Catharina ziekenhuis uit 2015. Tegenwoordig wordt het buikvlies behandeld via een HIPEC procedure waardoor de overlevingskansen stijgen. Maar, vertelde de chirurg vanmorgen, uit nieuw onderzoek blijkt dat de verwachtingen bij kleine tumoren bij enkel het ‘schrapen’ van het buikvlies hetzelfde zijn als na de HIPEC procedure.

Het Catharina ziekenhuis heeft een eigen onderzoeksfonds. Mede door dit fonds wordt nieuw onderzoek naar de behandeling van buikvlieskanker gefinancierd. Mocht je dit heel direct willen steunen… Klik!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Jannie
3 jaar geleden

Wat een interessante blog weer Jos. Je staat er niet zo gauw bij stil dat er nog steeds veel geld nodig is voor onderzoeken. Hopen maar dat er genoeg vrijwillige giften binnen blijven komen. Het is zo hard nodig. Iedere cent telt.

Jaap en Ella
3 jaar geleden

Wat een duidelijke en interesante uitleg weer.Maar wat spannend voor jullie wat voor operatie het gaat worden.Het is niet niks waar jullie weer voorstaan.We denken aan jullie en wensen jullie allen veel kracht en sterkte toe