Jos: "Anima Sana In Corpore Sano"

Gepubliceerd op 11 april 2021 om 17:54

Ik heb geluk. Verschrikkelijk veel geluk. Geluk dat deze vier tumoren weg zijn. Geluk met de mensen om mij heen. Geluk met de artsen om mij heen. Geluk dat deze tumoren niet op de verkeerde plek zitten en geluk dat ik mag schrijven dat ik weer gezond ben!

Toen ik vanuit mijn bed op de operatietafel ging liggen wist ik dat ik in goede handen was. Ik had alle vertrouwen in zowel de long- als de leverchirurg en ik wist wat er ging gebeuren. Ook kende ik de risico’s en wist ik dat dit een pittige operatie ging worden. Maar ik was voorbereid!

Ik heb me op de operatie voorbereid zoals Rocky Balboa zich voorbereid op een bokswedstrijd. Voor de chemo’s was ik topfit, tijdens de chemo’s heb ik elke dag gewandeld om mijn conditie zoveel mogelijk vast te houden en na de chemo’s ben ik direct weer gaan sporten, wetende dat er een zware operatie aan komt.

Voor mijn mentale voorbereiding heb ik heel veel ‘wat als’ vragen gesteld. Wat als de operatie goed gaat? Wat als de operatie mis gaat? En ga zo maar door. Niet ’s nachts liggen piekeren, bewust overdag de tijd nemen om alles te overdenken. En bij elke ‘wat als’ vraag kende ik mijn opties.

Ook weet ik dat die opties geen stand houden in de echte wereld. Dan moet je improviseren. Gelukkig ken ik de beroemde quote van Dwight D. Eisenhower, opperbevelhebber van de Geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog: “In preparation for battle I have always found that plans are useless, but planning is indispensable” (In de voorbereiding voor een gevecht heb ik altijd gevonden dat plannen waardeloos zijn, maar het maken van een plan is onmisbaar). Je weet dat je zult moeten improviseren en jezelf zult moeten aanpassen aan de omstandigheden na de operatie, maar door dit te overdenken ken je de opties die je hebt en kun je jezelf ook gemakkelijk aanpassen.

Het moment dat je op een operatietafel gaat liggen is intens. Je weet dat je gaat slapen en je hebt geen flauw idee hoe je eraan toe zult zijn als je wakker wordt. Maar door het vertrouwen in de artsen, mijn fysieke en mentale voorbereiding ben ik met een lach op de operatietafel gaan liggen. Mijn deel was gedaan, ik was klaar. De rest is aan het team in de operatiekamer!

Dat brengt mij bij de titel van deze blog, anima sana in corpore sano (afgekort ASICS, de Latijnse quote waaraan het sportmerk zijn naam te danken heeft). Een gezonde ziel in een gezond lichaam. Ik ben ervan overtuigd dat mijn mentale en fysieke conditie hebben bijgedragen aan het feit dat ik 5 dagen na de operatie mezelf fit voel. Zo fit dat ik mezelf erover blijf verbazen. Ik ben er ook van overtuigd dat een goede mentale en fysieke conditie elkaar versterken. En ik ben ervan overtuigd dat ik veel aan mijn voorbereiding heb gehad.

Bij kanker kun je maar een klein deel van je geluk afdwingen. Je moet het doen met de realiteit die op de scans staat. Maar alles wat ik heb kunnen doen om het mezelf en de artsen zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik met beide handen aangegrepen. Dat is geen geluk, voorbereiden en herstellen zijn werkwoorden!

Reactie plaatsen

Reacties

Fred Hohenstein
3 jaar geleden

Duidelijk!! Tot binnenkort!! Dan loop je mij er weer uit en zal ik maar van achter uit de groep roepen dat ik 54+ ben en dat het niet zo makkelijk meer gaat.. 😆😆

Lydie Rijsdijk
3 jaar geleden

Jeetje Jos, wat een betoog! Alles wat je schrijft is ook zo. Zo zoetjesaan denk ik vaak, je zou een boek moeten schrijven, of minstens alles waarover je in je blogs schrijft, een samenvattend boek maken. Het is echt bijzonder vind ik. Alle goeds gewenst en herstellen doe je sowieso met dezelfde kracht en discipline als voor je operatie. Succes!!!

Hendriek
3 jaar geleden

Geluk... wat wij jou/jullie toewensen! 🙏

Piet en Martine
3 jaar geleden

Wat zijn dit fijne berichten!! Ik ben het zeker met je eens dat de voorbereidingen die je zelf getroffen hebt meewerken om er bovenop te komen. Mooi dat je dit zo kan! Het allerbeste toegewenst, ook voor je familie.