Jos: "Klaplong uitgeklapt"

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 18:29

Hoe werken longen? De borstkas is een vacuum en door de beweging van het middenrif vullen de longen zich met zuurstof.

Bij een klaplong is er lucht of bocht in de borstkas gelekt en wordt de long niet meer 'uitgerekt' door het vacuum. De long klapt in en zoals op de scan te zien is ligt for lui in een hoekje. 

Als je daar niets aan doet herstelt en klaplong uiteindelijk vanzelf, maar dat kan wel even duren en dat is vervelend. Door een drain te plaatsen en het vocht en de lucht uit de borstkas te pompen gaat dat proces in een paar seconden. Precies dat is er net gebeurd.

Normaal wordt die procedure uitgevoerd onder volledige narcose op de operatiekamer. Maar het was druk op de OK dus kwam de chirurg de drain aan mijn bed plaatsen onder lokale verdoving. Wat mij betreft fijner… 

De hele operatie was in een kwartiertje gebeurd. De chirurg heeft een wond van de eerdere operatie terug open gemaakt en de drain geplaatst. Het vervelendste voor mij waren de prikjes voor de verdoving. Toen de drain door het longvlies ging reageerde mijn lichaam, maar ik voelde er niets van. 

Toen de chirurg na de procedure de pomp inschakelde voelde ik mijn long openklappen. Echt bizar. Het vervelendste van alles kwan daarna. De long moet weer aan de slag en ik moest hoesten en was even benauwd. Gelukkig is dat nu helemaal over en is mijn ademhaling een stuk rustiger.

Nu ben ik benieuwd. Als de long geen lucht lekt mag ik morgen naar huis… We gaan het meemaken! 

Reactie plaatsen

Reacties

Thea
3 jaar geleden

Ha die Jos,
Een tegenvaller, maar gelukkig was je nog in het ziekenhuis en niet thuis.
Nog even wachten met het in je eigen bed slapen.
Slaap lekker vannacht en tot morgen.
❤️

Joke Slabbekoorn
3 jaar geleden

Dat zal idd een vreemde ervaring geweest zijn .gelukkig was je nog in zkhuis toen je klaplong kreeg en niet thuis ,nu hopen dat de long geen lucht meer lekt ,dan slaap je hopelijk morgenavond in je eigen bed!! Dat zal heerlijk slapen!!beterschap, en groetjes van ons

Bianca Slabbekoorn
3 jaar geleden

Vervelend zo’n stap achteruit, maar gelukkig dat het ontdekt is in het ziekenhuis. Ik hoop op morgen voor je!

Rinus en Marieke
3 jaar geleden

Hoi Jos, ik had je vader gisteravond nog even aan "de lijn" en die vertelde dat de klaplong door de chirurg aan je bed was uitgevoerd. Prachtig dat dit ook zo kan ! En.....ik geloof dat je best schrok toen je voelde dat je long weer "in werking" ging. Gelukkig is dat nu ook achter de rug zijn en nu maar hopen dat alles goed blijft gaan en dan kun je morgen wellicht lekker naar huis toe. Naar de oude vertrouwde omgeving en de lievelingen om je heen. Nogmaals van harte beterschap en nog. heel veel STERKTE met de revalidatie.Héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Rinus Scheele
3 jaar geleden

Het moet natuurlijk zijn: "Het herstel van de klaplong was door de chirurg aan je bed uitgevoerd " Sorry, "verschrijving". Dus gewoon nogmaals: spoedige thuisreis, gezellig en plezierig thuis en op je gemak revalideren en daarna weer lekker gaan genieten van alles om je heen. Beterschap en STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!