Jos: "Pijnstilling"

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 23:12

In de blogpost met de titel ‘6 april’ heb ik al kort geschreven over pijnstilling na de operatie. Ik doe mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar pijnstilling. Maar ik heb ook al een hoop pijnstilling gehad de afgelopen 4 operaties. Ik kan er dus al wat over vertellen… Bij deze!

Bij de eerste drie operaties (stoma aanleggen, darmtumor verwijderen via open buikoperatie en stoma verwijderen) heb ik enkel pijnstilling gehad via medicatie. Die pijnstilling is een basis van paracetamol, met daarbovenop pijnstilling op basis van opiaten. Voor de heftige pijn kon ik 6x per dag een extra opiaat vragen met een kortdurende werking. Dat heb ik nauwelijks nodig gehad. Het vervelende aan darmoperaties zijn vooral de darmkrampen en die zijn niet met pijnstilling te onderdrukken.

Bij de leveroperatie kreeg ik dubbele pijnbestrijding. Een epiduraal (ruggenprik) in combinatie met lokale pijnbestrijding met een slangetje. Ik vond de ruggenprik best vervelend omdat dan je lijf heel bizar aanvoelt. Ook kreeg ik een katheter en bij het inbrengen voor de operatie werd ik misselijk. Wat ik raar vond is dat ik helemaal geen pijn heb ervaren. Dat klopt niet met je gevoel. De lokale pijnbestrijding met het slangetje was vooral raar toen het eruit ging. Er zat zo’n 40cm slang in mij weggewerkt…

Bij de proef krijg ik lokaal ingebrachte pijnbestrijding in combinatie met opiaten. De operatie moet nog komen, maar vooraf heeft dit mijn voorkeur. Geen slangetjes en als het overeenkomt met de darmoperaties, pijn die goed te doen is!

 

Ps. Rust zacht Bibian! 

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
3 jaar geleden

Beste Jos, je hebt al veel geschreven over alles wat er gaat gebeuren want de operatie komt zachtjes aan dichterbij. We willen jou, in het bijzonder, en ook Tamara en de kinderen ontzettend veel sterkte toewensen. We leven, op afstand, elke dag dag met jullie mee. Elke dag komen jullie wel even langs in onze gesprekken. We hopen dat alles goed mag gaan en wensen je /jullie dan ook héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!STERKTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!EN NOG EENS STERKTE !!!!

Lydie Rijsdijk
3 jaar geleden

Paaszondag 4 april. Je laatste blog is van 29 maart. Ik begrijp de stilte Jos. Je bent je aan het voorbereiden op 6 april. Heel veel succes, moed, kracht en sterkte. In gedachten bij jou, je gezin en familie. Ik brand een kaarsje voor jou! Lieve groetLydie