Jos: "6 april"

Gepubliceerd op 19 maart 2021 om 14:35

Zes april is het zover. Het wordt de langste operatie die ik tot nu toe heb ondergaan. 6,5 uur. Dat is nodig om vier tumoren te verwijderen. Twee uit mijn longen en twee uit mijn lever. Ik wordt geopereerd door twee chirurgen en ik wou… Dat het allemaal achter de rug was.

Maar zover is het nog niet. Vandaag staat een gesprek met de chirurg en een verpleegkundig specialist op het programma. Net als ik weg wil gaan belt de longarts met de uitslag van de longfunctietest. Die is goed. Mijn marge blijkt genoeg want ik kom ruim op tijd bij het ziekenhuis aan.

De longchirurg verteld over de operatie. Mijn tumoren zitten in de middelste kwab van de rechter long en in een puntje van de onderste kwab. De middelste kwab raak ik kwijt, maar gelukkig draagt die niet veel bij aan de totale longcapaciteit. De onderste kwab gaat een hoekje missen. De verwachting is dat ik niet ga merken dat mijn longcapaciteit minder is. Wat een mazzel!

Ook ga ik meewerken aan een onderzoek naar pijnstilling na een longoperatie (website en artikel website MMC). Door loting wordt bepaald dat ik éénmalig een lokale pijnstilling krijg toegediend. Dat betekend dat ik geen ruggenprik (epiduraal) krijg en ook geen slangetje met continue lokale pijnbestrijding. Ik ben benieuwd!

Bij de verpleegkundig specialist is het meeste al bekend. Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige. We hebben een goed gesprek en hierna staan alle vinkjes op groen! Op naar 6 april!

 

Het plaatje wat de longchirurg schetste. Het rechtse bolletje is van mijn voorganger. De twee linkse bolletjes zijn mijn tumoren. De middenkwab gaat bijna helemaal weg en de onderste kwab gaat een hoekje vanaf. 

Reactie plaatsen

Reacties

Jaap en Ella
3 jaar geleden

Is niet niks Jos wat je te wachten staat en toch nog even duurt voor het zover is.. we wensen je veel kracht en moed toe
om naar deze operatie toe te leven Ook voor Tamara en de kids .we denken aan jullie.

Joke Slabbekoorn
3 jaar geleden

Dat is niet niks Jos.maar blij dat jullie nu datum hebben we wensen jullie veel sterkte voor de komende tijd.denken aan jullie!!liefs van ons

sylvia
3 jaar geleden

Dat wordt pittig Jos. Maar fijn dat er een datum is. Ook al duurt het nog even. Het blijft allemaal spannend. Veel sterkte voor jullie allemaal. Een lieve groet van ons

Rinus en Marieke.
3 jaar geleden

Lieve beste Jos, het is niet niks wat ze op de derde paasdag, dinsdag 6 april, gaan doen om je weer helemaal beter te maken. Er is door jou natuurlijk al veel "voorwerk " gedaan, in de vorm van de chemokuren, die moesten zorgen dat de tumoren tot in de kiem moesten smoren. Die tumoren zijn, jammer genoeg niet helemaal weg, maar ze zijn wel kleiner en daardoor minder agressief en ook makkelijker ( sommige ) te bereiken. Er flitst nu van alles door mijn hoofd ( ook namens Marieke ) . Er komt een spannende tijd voor jullie aan. Probeer deze tijd op een zo ontspannende mogelijke manier door te komen. Het zal misschien met ups en downs gaan maar probeer tot aan 6 april de kracht op te brengen om de operatie in te gaan. Je straalt , door diverse downs heen, altijd heel veel positiviteit uit. Probeer deze vast te houden. Probeer de kracht te behouden om na je operatie weer flink op te knappen. We leven, op afstand en in ons hart, met jullie mee. Wensen jullie dan ook héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tom
3 jaar geleden

Fijn dat je weet wanneer je geopereerd kan worden. Ook fijn om de sportman in je gerust te kunnen stellen, nu je totale longcapaciteit ongeveer het zelfde blijft. Wel lang zeg, de duur van je operatie. Was het maar al voorbij...