Jos: "De operatie"

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 23:05

Stap 1, de chemo, is achter de rug. En gelukkig met goed gevolg. Dus op naar stap 2, de operatie. Of misschien wel operaties, want dat is nog niet zeker…

De operatie begint met het ‘klaarmaken’ van de lever. Dit gebeurt via een kijkoperatie. Daarna gaat de chirurg de tumoren in mijn lever weghalen. In eerste instantie ook via een kijkoperatie, maar mocht dit niet lukken dan gaat de operatie via een open procedure verder. Dat wil zeggen dat ze een snee (incisie) onder mijn onderste rechter rib maken om bij de lever te kunnen.

Als ik dan niet teveel bloed verloren heb gaat de operatie verder met de longen. Die zitten opgesloten tussen de ribben. Dat wordt ook een kijkoperatie waarbij de apparatuur tussen de ribben wordt ingebracht. Beide longtumoren zitten in mijn rechter long en zijn vrij goed bereikbaar. Ik zal een paar longkwabben, en daarmee wat longcapaciteit, moeten missen. Volgens de chirurg ga ik daar niet al te veel last van hebben… Eventueel wordt de operatie van de longen later gedaan. Ik ben benieuwd!

De longtumoren zijn ook met stereotactisch bestralen weg te krijgen. Toch wordt er geopereerd. De reden daarvoor is dat na een bestraling opereren niet meer mogelijk is, en na opereren kun je nog een keer opereren of bestralen. Het is dus een kwestie van meer opties open houden richting de toekomst.

Ik zou willen dat de operatie morgen plaats vind. Des te eerder kan ik herstellen en ben ik overal vanaf!

 

Ps. Bedankt voor alle reacties en medeleven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.