Jos: "Lekker sporten"

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 23:18

Gisteren en eergisteren heb ik 20 kilometer geskeelerd. Het was perfect weer daarvoor, droog met een lekker zonnetje. En vandaag heb ik iets meer dan 20 kilometer op de mountainbike gezeten. Mijn doel? Fit de operatie in. En als ik dat kan doen op een manier die ik leuk vind om te doen is dat mooi meegenomen.

Ik verbaas me er altijd over hoe mensen sport beleven. Veel mensen zetten een doel en zijn dan ontzettend teleurgesteld als dit niet gehaald wordt. Ze vergeten te genieten van het sporten zelf. Van het bewegen, merken dat je meer kunt dan je zelf ooit had gedacht en van het neerzetten van een prestatie, op welk niveau dan ook.

Maar mensen zijn teleurgesteld dat ze een tijd niet hebben gehaald of zijn zo gedreven dat ze pijn (het signaal van het lichaam om te stoppen) verbijten en doorgaan tot ze een blessure hebben. Dat zijn dingen die ik niet snap (voor recreanten, topsport is anders).

Bijvoorbeeld, ik heb 3x een poging gedaan om 200 kilometer te schaatsen. 1x daarvan heb ik die afstand ook daadwerkelijk afgelegd. Maar die andere twee keer waren voor mij niet minder mooi. Ik heb van alle tochten genoten en 200 kilometer is ook maar een getal.

Kies een sport die je leuk vind, ga bewegen en merk dat je vooruitgang boekt. En vooral, geniet. Ik heb nog nooit geen prijzen gewonnen bij het sporten en dat ga ik nooit doen ook, de winst zit in het plezier!

 

Ex-PSV voetballer Björn van der Doelen over wat belangrijk is bij jeugdvoetbal.

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
3 jaar geleden

Ja. Dat is een goeie Jos. Plezier in wat je doet of dat nou sporten is of een kookclubje of wat dan ook. En dan de kindjes. Hoeveel komen er na het sporten niet huilend de kleedkamer uit omdat ze weer niet aan de verwachtingen voldeden. Helaas nog steeds te veel. Jammer want het kan zo mooi zijn. Gelukkig geniet jij er weer van en kan het weer. Dat is het belangrijkste. Leven en genieten. Liefs van ons en voor vanmiddag sterkte. Spannend.