Jos: "Kanker en suiker"

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 22:45

Je hoort steeds meer over hoe slecht suiker is en dat een low-carb (weinig koolhydraten) of zelfs ketogeen dieet goed is tegen o.a. kanker. Er zijn zelfs geluiden dat er geen onderzoek naar het verband tussen voeding en kanker wordt gedaan omdat dit een ‘te goedkoop’ medicijn zou zijn waar de farmaceutische industrie niets aan kan verdienen. Wat is waar?

Allereerst, ik ben geen voedingsspecialist of deskundige op dit gebied. Een passend antwoord komt niet van mijn kant omdat ik die wijsheid niet heb. Maar dit onderwerp is interessant omdat het inzicht geeft in kankercellen.

Het menselijk leven begint met 1 bevruchte eicel. Volwassenen hebben zo’n 30 biljoen (30.000 miljard) cellen. Die cellen bestaan onder andere uit een celkern waar het DNA in wordt opgeslagen en mitochondriën, de energieleveranciers van de cel.

Bij kankercellen is het DNA in de celkern beschadigd. Maar ook de voedselvoorziening van de cel is aangetast. Normale cellen verbranden zuurstof voor een efficiënte energievoorziening. Kankercellen gebruiken een proces dat ‘aerobe glycolyse’ wordt genoemd. Een minder efficiënt proces waarbij veel glucose, jawel suiker, gebruikt wordt.

De stofwisseling van kankercellen is wel degelijk anders. Er is een verband tussen suiker (glucose) en kanker. Dat is waarom een PET/CT-scan werkt. Radioactief glucose zorgt ervoor dat tumoren oplichten. Kun je een tumor bestrijden door geen suiker te eten? In theorie misschien… Maar in de praktijk?

Gezonde voeding is belangrijk. Ik denk dat het goed is om suikers te beperken. Vooral tegen overgewicht, wat kanker kan veroorzaken. Maar bestaande kanker remmen???

Reactie plaatsen

Reacties

Lydie Rijsdijk
3 jaar geleden

Zojuist weer je blog gelezen Jos. Wat ben je toch een kei in het ”uitpluizen” van hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Ik denk dat die drive voorkomt uit het feit dat je zo gezond mogelijk wil leven om je ziekte te bestrijden en gewoon omdat je heel leergierig bent. Ik vind het bar interessant en zie altijd met nieuwsgierigheid uit naar je volgende blog. Sterkte voor jullie allemaal, met hartelijke groeten uit Hansweert.