Jos: "Wat is chemotherapie?"

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 23:05

Nu ik toch wat research heb gedaan naar chemo, meteen maar de volgende informatieve blog. Toen ik in 2018 op de dagbehandeling chemotherapie kreeg las ik het woord cytostatica. Maar… Wat is het?

Cytostatica is het meervoud van cytostaticum. Het woord bestaat uit twee delen: sytos, wat cel betekend en stasis, stilstand. Cytostatica zijn de middelen die de celdeling tot stilstand brengen, de stoffen die je krijgt toegediend tijdens een chemokuur.

Cytostatica werken doordat ze het chemische proces wat nodig is voor het delen van cellen verstoren. Doordat tumoren zich kenmerken door een snelle en ongeremde celdeling en beschadigde tumorcellen slecht herstellen hebben cytostatica meer impact op kankercellen dan op gezonde lichaamscellen. Ook van gezonde cellen wordt de celdeling stil gelegd, maar deze cellen herstellen veel sneller. Hierdoor treffen cytostatica tumoren harder dan gezonde lichaamscellen.

Om gezonde cellen de kans te geven zich te herstellen van de toxische eigenschappen van cytostatica wordt een chemotherapie vaak in meerdere kuren gegeven. De gezonde lichaamscellen kunnen even normaal delen en voordat de tumorcellen de kans krijgen om zich goed te herstellen wordt de volgende kuur gegeven.

Na verloop van tijd ontwikkelen tumorcellen resistentie tegen cytostatica waarmee ze aangevallen worden. Hierdoor verliezen de cytostatica hun effectiviteit en kunnen tumorcellen zich toch delen ondanks de behandeling. De tumor die ik in 2018 had was nauwelijks geslonken na de chemotherapie, maar reageerde juist meer dan verwacht op de radiotherapie (bestralingen) daarna. Wat voor de een uitstekend werkt doet voor de ander niets. De puzzel voor oncologen!

 

Bronnen: https://www.kanker.nl/soorten-behandelingen/chemotherapie/behandeling/chemotherapie, https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemotherapie, https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/chemo-therapie, https://www.kanker.be/alles-over-kanker/jongeren-en-kanker/behandelingen/chemotherapie

Reactie plaatsen

Reacties

Thea
4 jaar geleden

Goedemorgen,
Wat een uitleg Jos, maar wel interessant.
Ik zie al een paar dagen dat er niks meer naar je (terug) geschreven wordt ook door mij niet en dat lijkt me niet zo leuk voor je.
Vandaar mijn berichtje.
Ik denk dat iedereen opgeslokt wordt door het Corona gebeuren en er een bepaalde spanning heerst, wat ook begrijpelijk is.
Een totaal andere spanning als die van jullie in zo‘n jong gezin.
We praten er vaak over bij je ouders, het is gewoon niet eerlijk!
Kon ik mijn “toverstokje” maar gebruiken!!
Sommige mensen zijn totaal op, en daar tegenover staan jullie dan, onbegrijpelijk!
Maar Jos weet dat we zeker aan jullie denken ook al schrijven we niks terug iedere dag!
Groeten ook voor Tam, Joyce en Joey.