Jos: "Een korte geschiedenis van chemotherapie"

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 22:56

Na de gruwelen door chemische oorlogsvoering in de eerste wereldoorlog wordt met het pact van Genève verbannen en gelukkig weinig gebruikt in de tweede wereldoorlog. Toch hadden de Amerikanen mosterdgas mee om snel te kunnen reageren bij een eventuele gasaanval van de Duitsers. Dit feit heeft tot een doorbraak in de ontwikkeling van chemotherapie geleid.

Op 2 december 1943 vallen Duitse vliegtuigen een Amerikaanse vloot aan bij de Italiaanse stad Bari. Onder de gezonken schepen bevind zich de John Harvey, die een geheime lading mosterdgas aan boord heeft. Zo’n 600 tot 1000 (bronnen variëren) mensen raken besmet met mosterdgas. Het valt de Amerikaanse arts Rhoads op dat de hoeveelheid witte bloedlichaampjes bij deze patiënten is drastisch is afgenomen, terwijl de rest van het weefsel niet aangetast lijkt. Dit gegeven vormt de basis van de eerste chemotherapie.

Rond 1965 wordt ontdekt dat een combinatie van verschillende soorten chemotherapie elkaar versterkt. Nu bestaan bijna alle chemotherapieën uit zulke combinaties, ook de chemo die ik momenteel krijg is een cocktail van meerdere medicijnen, zelfs een combinatie van chemo- en immunotherapie.

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten chemotherapie met elk hun eigen specifieke doel, bijwerkingen en effecten. De middelen zijn erop gericht om de snelle celdeling tumorcellen te vertragen of te stoppen. Idealiter worden alleen tumorcellen aangevallen, maar doordat ook gezonde cellen geremd worden in hun celdeling ontstaan bijwerkingen. In essentie is chemotherapie toxisch, dat is niet zo vreemd als je weet dat het ontdekt is door besmettingen met mosterdgas!

 

Bronnen: beternahodgkin.nl, nl.wikipedia.org/wiki/Chemotherapie, en.wikipedia.org/wiki/History_of_cancer_chemotherapy, www.historynet.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.