Jos: "De keuze"

Gepubliceerd op 2 december 2020 om 17:31

Vandaag waren we bij de oncoloog. Het goede nieuws, alle tumoren die nu gevonden zijn zitten op een operabele plekken. Zelfs de moeilijk bereikbare tumor in mijn lever kan door de chirurg verwijderd worden zonder dat mijn halve lever weg te halen. Om de gevonden tumoren te verwijderen zou chemo vooraf niet nodig zijn.

Toch raadt de oncoloog chemo aan. Dit is om mogelijke tumoren, die nu te klein zijn om zichtbaar zijn op scans, te verwijderen. Of dat lukt is afhankelijk van hoe goed de chemo aan slaat. Als de chemo goed werkt is het aannemelijk dat de kleinere tumoren ook goed aangevallen worden en verdwijnen.

Het is een keuze om voor de chemo te gaan. Chemo is een middel wat niet onbeperkt ingezet kan worden. Het is verdedigbaar om enkel voor opereren  te gaan en te hopen dat er geen tumoren zijn die nu nog niet zichtbaar zijn. Het nadeel daarvan is dat áls er een tumor op een slechte plek terecht komt de opties beperkter zijn en chemo niet mogelijk is.

Wat het beste is… Dat is koffiedik kijken en zullen we nooit weten. Als er geen verdere tumoren zitten was chemo overbodig, maar omdat we de tumoren nu niet kunnen zien blijft dat onduidelijk.

Op basis van de gegevens nu zou de oncoloog kiezen voor het inzetten van de troefkaart chemo en dan opereren. Zelfs voor de oncoloog een lastige keus. Ik ga met hem mee, hij heeft ervoor doorgeleerd en zou ook deze keuze maken!

 

Ps, ik wordt gebeld als de chemotherapie start. Hopelijk deze week!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
4 jaar geleden

Hoi Jos, hopelijk word je deze week nog gebeld en dan kan de chemotherapie van start gaan ! We leven met je mee en wensen je ontzettend veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( al houd je niet van kerstmuziek, je weet wat de uitroep tekens betekenen )

Bram en Marie Slabbekoorn
4 jaar geleden

Jos,Wij wensen je veel sterkte met het nieuwe traject wat je bent. Ingegaan.We wensen dat Tamara en de kids ook veel kracht toe om deze moeilijke tijden door te komen.