Jos: "Peripherally inserted central catheter"

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 22:52

De Peripherally inserted central catheter (PICC) lijn zit erin. Stap 1 in de behandeling is gezet. Hoe is mijn dag verlopen?

Het begint met de intake op de verpleegafdeling. Ik krijg een bed, een kist voor mijn spullen en een operatieschort. Na flink wat uitloop wordt ik opgehaald richting de operatiekamer.

De PICC lijn wordt ingebracht in een operatiekamer omdat dit in een steriele omgeving moet gebeuren. Allereerst wordt ik overgedragen aan de holding voor de operatiekamers. Patiënten worden daar gereed gemaakt voor de operatie. Voor mij geen bijzonderheden omdat de PICC lijn onder lokale verdoving wordt ingebracht.

Daarna de operatiekamer. Kerstmuziek door de ruimte en er staat een goed team voor me klaar. Toen ik nee antwoorde op de vraag of ik van kerstmuziek houd werd er hartelijk gelachen. In de operatiekamer staat een simpele versie van het röntgenapparaat waar ik bij Philips aan werk. Deze wordt gebruikt om te zien of de PICC lijn goed is ingebracht.

Allereerst wordt met een echo bepaald waar een geschikte ader loopt. Daarna wordt mijn arm steriel gemaakt en krijg ik een deken over mij heen. Bijzonder om wakker te zijn bij deze ingreep. Nu ik mee heb kunnen luisteren merk ik pas hoe intens de chirurg bezig is. Respect!

Na een kleine 45 minuten zit de lijn erin. Ik krijg netjes wat te eten en drinken als ik op de verpleegafdeling terug ben. Daarna mag ik Tam weer op gaan zoeken. Morgen de oncoloog, hopelijk overmorgen chemo!

Reactie plaatsen

Reacties

Sandeep
4 jaar geleden

Jos,
Good to see things are moving fast to get the treatment started. Wish you all the best and a lot of strength!