Jos: "Chemotherapie"

Gepubliceerd op 25 november 2020 om 23:07

Het wordt chemotherapie. Wat is dat, wanneer start het en hoe verloopt dit?

Deze chemotherapie is een cocktail van twee verschillende chemo’s en een immunotherapie (onderwerp op zich, hier info). De chemo’s bestrijden de kanker direct. De immunotherapie zorgt ervoor dat het lichaam geen nieuwe bloedvaten aanmaakt. Kanker heeft veel energie nodig en scheid een stofje af waardoor het lichaam bloedvaten aan gaat leggen om de kanker van energie te voorzien. Deze immunotherapie remt dat, waardoor de kanker te weinig energie krijgt en afsterft.

Eén van de chemo’s moet 48 uur inlopen. Dat lukt niet met een gewoon infuus. Daarom wordt er eerst een PICC lijn aangelegd, dat is een soort infuus wat langer kan blijven zitten. Het aanleggen moet op een operatiekamer gebeuren vanwege de steriele omgeving, en ik wacht op de beschikbaarheid daarvan. Zodra de PICC lijn geplaatst is start de chemo kort daarna.

Dan het verloop. Ik krijg 4 chemokuren van elk 2 weken. Dag 1 loopt op de dagopname mijn chemo in en voor de chemo die 2 dagen in moet lopen krijg ik een pompje. Na 4 tot 6 uur op de dagopname mag ik naar huis. Dag drie mag het pompje worden afgekoppeld.

Na vier kuren (acht weken) worden nieuwe scans gemaakt om te zien hoe de tumor reageert. Als de tumor veel geslonken is krijg ik nog 2 kuren, zonder de immunotherapie. Geen bloedvaten aanmaken is niet handig bij de operatie om de tumoren te verwijderen. Deze operatie volgt hopelijk over 12-14 weken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.