Jos: "Nacontrole"

Gepubliceerd op 6 november 2020 om 22:36

Ook deze tumor is gevonden tijdens een reguliere nacontrole. Maar wat betekend dat (in mijn geval) nu eigenlijk?

Eind 2018 was mijn darmkanker verwijderd mijn stoma opgeheven. Ben je dan genezen? Niet helemaal. Het kan zijn dat er nog kankercellen rondzwerven in het lichaam. Daarom blijf je 5 jaar onder verscherpte controle. Van de darmkanker die ik had is bekend dat hij meestal uitzaait naar de lever en de longen. Bij mij  wordt elke 3 maanden een onderzoek gedaan. Maart 2019 een echo van mijn lever en een röntgenfoto van mijn longen, juni 2019 een simpel prikje voor bloedonderzoek… De bloedwaarden waren slecht en zo is de eerste uitzaaiing in de lever gevonden.

Ook na de tweede tumor gingen de reguliere controles verder. December 2019 een MRI en bloedwaarden, maart 2020 coloscopie (ging niet door) en bloedwaarden, juli 2020 CT en bloedwaarden en oktober 2020 coloscopie, bloedwaarden en CT-scan. De coloscopie was goed. Maar de CT en de bloedwaarden helaas niet.

En zo blijft het voor de artsen zoeken en afwegen. Bloedwaarden controleren is goedkoop maar relatief onbetrouwbaar, echo en röntgenfoto’s al iets duurder en betrouwbaarder, een CT en MRI-scan weer wat beter, duurder en, bij CT, meer stralingsrisico.

Natuurlijk wil je niet dat er iets gevonden wordt, maar ik ben enorm blij met het goede natraject. Hoe eerder een tumor gevonden wordt hoe meer kans op genezing. Diepe buiging dat ook deze tumor op tijd is gevonden! Daar heb ik mijn leven aan te danken!!!

 

Ps. Het op tijd vinden van kanker gebeurd op grote schaal met bevolkingsonderzoeken. Nogmaals een oproep om hieraan mee te doen en je te laten controleren. Het kan je leven redden! In deze links een indrukwekkend verhaal van een vrouw die haar uitstrijkje oversloeg (2 links).

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
4 jaar geleden

We zaten even op een verkeerd blog. Sorry. We lezen nu de "nacontrole" waaruit je nieuwe "um" aanwezig is en gevonden is door de reguliere nacontrole. Het natraject is dus een goede controle i.v.m. het vinden van iets of niets. We hopen op goede vooruitzichten en snelle hulp c.q operatie / eventueel "needle". Heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!