Jos: "Dolomitenblick"

Gepubliceerd op 26 januari 2020 om 22:06

Degenen die bekend zijn met (schaatsen op) de Weissensee weten wat bovenstaande term betekent. Voor degenen die minder ervaring hebben een korte uitleg. Dolomitenblick is de bijna heilige oostelijke oever van de Weissensee. Als je daar op de schaatsen maar toe kunt betekend het dat er geschaatst wordt op het grote meer.

Het grote meer, nog een term die uitleg verdient. De Weissensee wordt door een brug in tweeën verdeeld. Het kleinere westelijke deel is het kleine meer en het oostelijke deel is het grote meer. Doordat het oostelijke deel dieper is duurt het langst voordat er daar ijs ligt. Daarom wordt de alternatieve Elfstedentocht meestal in lussen op het kleine meer verreden. Maar heel soms…

Helaas is het ijs onder de brug niet betrouwbaar genoeg. Dus onze tocht dinsdag wordt waarschijnlijk alleen op het kleine meer verreden. Daar ligt een ronde van in totaal 12,5 kilometer. Die hebben we vandaag 2x gereden. Het ijs is dat redelijk goed. Maar er ligt een houten looppad onder de brug door een je kunt op het oostelijke deel schaatsen. Er is een paar geveegd. Dus we besluiten naar het grote meer te gaan.

En daar ligt het schaats walhalla. Een ronde van 20 kilometer met ijs dat zo strak is dat ik volle bak kon schaatsen. Nauwelijks scheuren! Het mooiste natuurijs dat ik ooit heb gezien. Ik geniet met volle teugen en ik denk terug aan februari 2017. Toen heeft Tamara het geluk gehad om ook bij dolomitenblick te staan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
4 jaar geleden

Eindelijk........daar zijn we weer na enige tijd afwezigheid.Maar we denken altijd aan je ! Morgen gaan we dan ook proberen de website van de Weissensee te vinden en te kijken of we iets "bekends" zien. Zoals bijvoorbeeld Jos de Bel, die na een aantal kankeroperaties en de daarbij horende kuren heeft doorstaan weer op de schaatsen staat om "even" de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te gaan rijden. We kunnen niets anders dan je ontzettend bewonderen dat je nu gelukkig weer zover bent om dit aan te kunnen. Wat kan de Medische wetenschap en Mazzel ( Herman ) een mens zover brengen dat hij weer met volle moed de "ijzers" onderbindt en dan 200 km. gaat schaatsen. Gelukkig is dit jou gelukt: weer te schaatsen en op de plaats waar je zo graag de alternatieve Elfstedentocht wilt rijden. We denken nog steeds veel aan jullie en we mogen, want het is nog januari, jullie een gelukkig en gezond nieuwjaar 2020 toewensen. We gaan dus morgen proberen te kijken naar de website van de Weissensee.nl en hopen een glimp op te vangen van........misschien wel Jos de Bel of vele andere schaatsers en schaatsters ( of bestaat dit woord niet ? ) Is het een vrouwelijke schaatser ? Doet er niet toe ! We wensen je veel succes en doorzettingsvermogen toe. Nogmaals het allerbeste voor jou en Tamara en de kinderen en we hopen dat er veel mensen jou morgen een warm hart toedragen op de koude Weissensee. Héél véél succes !!!! Héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!