Jos: "Nieuws"

Gepubliceerd op 22 januari 2020 om 23:39

Misschien valt het mij op omdat het kanker voor altijd een onderdeel van mij is. Maar ik heb de indruk dat kanker de laatste tijd veel in het nieuws is. Vandaag lees ik dat Esther Vergeer, de rolstoeltennister die 470 wedstrijden ongeslagen was, borstkanker heeft. Iets meer dan een week geleden is de man van André van Duin overleden. Marianne Weber is herstellende van borstkanker. En zo kan ik doorgaan.

Dat doe ik niet. Ik pik er een bijzondere uit. Herman Finkers heeft onlangs een heel bijzonder interview gegeven bij De Wereld Draait Door. Hij zegt: “Er zijn twee oorzaken dat ik dat gehaald heb. In de eerste plaats door de medische wetenschap, waar ik een hele diepe buiging voor maak. En ten tweede heb ik gewoon ontzettend veel mazzel”. En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop.

Er is ook positief nieuws over kanker. De kans om 5 jaar na de diagnose kanker nog in leven te zijn neemt elk jaar toe. In 1989 lag de kans nog op 42%. Anno 2020 is die kans gestegen tot 65%. Dat komt door betere en snellere diagnoses en behandelingen, staat in het artikel.

Ongelooflijk om te lezen dat steeds minder vrouwen een uitstrijkje laat maken. Terwijl juist het vroeg ontdekken van kanker cruciaal is. Slechts 6 op de 10 vrouwen laten tegenwoordig een uitstrijkje laten maken, terwijl dat voorheen 7 op de 10 was. Een oproep, doe mee aan het bevolkingsonderzoek, hoe belangrijk dat is lees je hier!

 

Het fragment van Herman Finkers bij DWDD.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.