Jos: "40%"

Gepubliceerd op 30 juli 2019 om 22:55

40%. Nee, niet 40% vol. Dit gaat niet over wodka. 40% is kans die de gehele groep heeft met een tumor aan de lever om na vijf jaar nog in leven te zijn. En dat is best even schrikken.

Vandaag stond de pre-operatieve screening en een gesprek met de verpleegkundig specialist op het programma. De pre-operatieve screening bestaat uit het invullen van een vragenlijst, een gesprek met een apotheker en een gesprek met een anesthesist. Het ziekenhuis wil zo goed mogelijk weten wat mijn medische voorgeschiedenis is om te zorgen dat ze niet voor verrassingen komen te staan tijdens de operatie.

Daarna nog een gesprek met de verpleegkundig specialist. Die vertelt de details van de operatie. De lever is onderverdeeld in 8 segmenten. Elk van deze segmenten is afzonderlijk voorzien van bloedtoevoer en een verbinding met de galblaas. Bij mij zit de tumor in segment 8. Dit segment wordt bij mij verwijderd waarna de andere delen in staat zijn om zich te herstellen (regenereren) en uit te groeien tot de oorspronkelijke grootte van de lever.

De verpleegkundig specialist noemde ook het getal 40%. Ik kan het niet staven met getallen die ik op internet vind. Ik weet ook niet zo goed hoe ik het getal moet plaatsen. Dus het andere deel van het verhaal. Mijn behandeling is curatief (gericht op genezing) en de vooruitzichten zijn goed.

Maar die 40% zet me aan het denken. Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel. 10 jaar geleden waren uitzaaiingen in de lever bijna altijd dodelijk.

 

De segmenten in de lever. linksboven segment 8 die bij mij verwijderd wordt. (interessante bron, de moeite waard om te lezen!)

Reactie plaatsen

Reacties

Christiaan
5 jaar geleden

Heftig. Maar laten we er maar s vanuit gaan dat je bij die 40 hoort.

Bianca
5 jaar geleden

Ik kan me voorstellen dat zo’n getal je bezighoudt. Dat je even flink schrikt.
Liefs uit Goes