Jos: "De lever"

Gepubliceerd op 25 juli 2019 om 22:57

Een nieuwe aflevering van DeBelletjes.nl educatief. Ik heb heel wat op mijn lever deze dagen. Maar, wat doet een lever eigenlijk allemaal?

Natuurlijk heb ik mezelf de afgelopen weken wat ingelezen. Maar vooraf was mijn beeld dat de lever vooral afvalstoffen uit het lichaam filtert. Dat klopt, maar een lever doet nog veel meer. Dat was nieuw voor mij, en wellicht ook voor jullie.

De lever weegt bij volwassenen ongeveer 1,5 kilo en heeft een donkerbruine kleur. De lever bevind zich grotendeels aan de rechterkant van het lichaam in de buikholte, net onder het middenrif. In de lever vinden meer dan 500 verschillende chemische reacties plaats. Per minuut gaat 1,5 liter bloed door de lever. Bloedingen zijn hierdoor gevaarlijk bij de operatie.

Het bijzondere, en voor mij bijzonder prettige, aan de lever is dat deze een groot herstellend vermogen heeft. De operatie zal altijd zichtbaar blijven op scans, maar de lever herstelt zich weer naar de normale omvang. Bovendien heeft de lever ongeveer 80% overcapaciteit. Dat is een van de redenen dat ik niets merk van de tumor in mijn lever.

De lever verschillende functies. Het zorgt inderdaad voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed, die had ik goed. Maar de lever zorgt ook voor de productie van gal, de productie van eiwitten, de tijdelijke opslag van suikers en de beschikbaarheid van energie (eiwitten, suikers en vetten) in het lichaam.

Kortom, een belangrijk orgaan. Gek eigenlijk dat ik daar zo weinig van wist.

Bronnen, o.a.:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lever

https://www.mdl.nl/ziektebeelden/lever

https://www.leverpatientenvereniging.nl/de-lever

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Levertransplantatiecentrum%20UMCG/Ouders/Hoe_werkt_de_lever/Paginas/default.aspx

https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/lever/item45056

Animatie van de locatie van de lever. Bron: Wikimedia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.