Jos: "23 Augustus"

Gepubliceerd op 24 juli 2019 om 23:27

Dat is de voorlopige datum waarop ik geopereerd wordt. Of eerder, als er iemand uitvalt. Veel later dan ik had gehoopt, maar dat is het enige minpunt. Dat minpunt is vooral praktisch van aard. Wat mij betreft wordt ik zo snel mogelijk geholpen, des te eerder ben ik hersteld. Maar anders dan de media wil doen geloven, groeit een tumor niet snel. Het uitstel veranderd niets aan de behandeling.

Wat is het plan?

De tumor zit rechts bovenin mijn lever. Op een redelijk gunstige plek. Gunstig omdat hij minstens 1,5cm verwijderd zit van belangrijke bloedvaten. Redelijk gunstig omdat de chirurg vanaf de buikholte onder mijn ribben door gaat werken, en dan is bovenin wat ver weg. De chirurg gaat de tumor en een gedeelte van mijn lever daaromheen verwijderen.

Gelukkig heeft de lever ongeveer 80% overcapaciteit. Dat is de reden dat ik niets merk van de tumor. Hij raakt niets en mijn lever heeft nog meer dan voldoende capaciteit. Bovendien herstelt de levercapaciteit na de operatie.

De operatie is een kijkoperatie en duurt ongeveer 2,5 à 3 uur als alles volgens plan verloopt. Omdat per minuut 30% van de totale hoeveelheid bloed door de lever gaat is de operatie wel spannend. Als er een bloedvat geraakt wordt kan dit een serieuze bloeding zijn waarbij de chirurg weinig tijd heeft om te handelen.

Toch zou ik het liefst morgen geopereerd worden. De chirurg is ongeveer mijn leeftijd en hij begreep dat maar al te goed. Geduld… Is een schone zaak!

Reactie plaatsen

Reacties

Sylvia
5 jaar geleden

Dat is lang wachten, Jos. Het geeft ook vertrouwen dat het kan wachten. Toch hoop ik voor je dat er eerder een gaatje is. Het is een spannend tijd. Sterkte voor jullie allen.

Rinus en Marieke.
5 jaar geleden

Dat is een tegenvaller ! Maar het liefst zou je toch op de afgesproken tijd geopereerd willen worden.Hopelijk is er voor die tijd misschien een plaatsje voor je vrij ! Je weet maar nooit . We wensen je het allerbeste en héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!