Jos: "De dood"

Gepubliceerd op 16 juli 2019 om 22:44

Raar eigenlijk, ik heb nog nooit een blog geschreven over doodgaan. Terwijl dat heel reëel is bij kanker. Gemiddeld sterven er per dag 128 mensen aan kanker. Daarmee is kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

De afgelopen weken heb ik twee keer de dood in de ogen gekeken. De eerste keer tijdens de uitslag van de CT-scan en de tweede keer bij de uitslag van de PET/CT en de MRI-scan. Beide keren heb ik te horen gekregen dat mijn tumor behandelbaar is. Dat is niet vanzelfsprekend. Leven of doodgaan is afhankelijk van wat er op de scans staat.

In mijn hoofd heb ik alle scenario’s afgespeeld. Talloze keren was de uitslag goed, maar even zoveel ben ik uitgegaan van een foute uitslag. Mijn eigen dood.

‘Dat het fout kan gaan moet je maar niet aan denken’, is vaak het advies. Maar ik bedenk die scenario’s juist bewust. Liever overdag als ik daar tijd voor maak dan ’s avonds als ik op mijn bed lig.

Het is heel bizar om na te denken over je eigen dood. Tam, Joyce en Joey die achter blijven. Papa die er niet meer is...

En toch… Ben ik het eens met Steve Jobs (video hieronder). De dood is de mooiste uitvinding van het leven. De dood geeft het leven urgentie. Wees wie je wilt zijn. Nu. Niet later, later is nu. Doe de dingen die je wilt doen. Leef het leven dat je wil leven. Leef zoals je ooit herinnerd wilt worden!

 

Ps. Morgen gaan we de operatie doorspreken met de chirurg in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

 

Steve Jobs' 2005 Stanford Commencement Address (volledige video hier. Zeker het bekijken waard! Transcript hier)

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
5 jaar geleden

Mooi geschreven weer Jos.

Roel en Ineke
5 jaar geleden

Jos,
Deze tekst kwam ik onlangs tegen.
Er zijn 2 dagen waar je niets mee kunt, dat zijn gisteren en morgen. Dat betekent dat vandaag de juiste dag is om te genieten en lief te hebben, kortom om te leven.
groetjes Roel en Ineke