Jos: "Damocles"

Gepubliceerd op 19 juni 2019 om 22:09

“Tusculanae disputationes”, zo heet het boek waarin Marcus Tullius Cicero (106-43 v. Chr) het verhaal verteld van Dionysius de Oudere (405-376 v. Chr) en zijn dienaar Damocles.

Damocles was dienaar aan het hof van Dionysius, de tiran van Syracuse. Syracuse, gelegen op Sicilië, was in die tijd een welvarende stad die zich kon meten met Athene. Damocles was jaloers op de weelde waarin Dionysius leefde. Damocles liet zijn jaloezie constant blijken aan Dionysius, die geïrriteerd raakte door het gevlei van zijn dienaar.

Dionysius, die door zijn wreedheid vele vijanden had, nodigde Damocles uit om een dag in zijn schoenen te staan. Damocles zat op de troon van de tiran en mocht zich tegoed doen aan alle luxe die Dionysius bezat. Tijdens het diner genoot Damocles van alle luxe en slavinnen die hem bedienden. Totdat hij omhoog keek. Daar hing, bevestigd aan een dunne paardenhaar, een zwaard boven zijn hoofd dat elk moment naar beneden kon vallen. Dionysius wilde laten zien dat hij rijk was, maar ook constant op zijn hoede moest zijn. Damocles schrok van het zwaard en legde zijn nieuw verworven luxe meteen weer naast zich neer. Damocles leerde dat wie macht heeft en in weelde leeft, altijd een groot gevaar boven het hooft hangt.

Terug naar 2019. Ik hoef niet persé in weelde te leven, maar dat zwaard van Damocles hangt wel boven mijn hoofd. Vanmorgen zijn de scans gemaakt. Wat daarop staat is zo ongelooflijk allesbepalend…

Breekt de paardenhaar?

 

Richard Westall, Het zwaard van Damocles, 1812, Ackland Art Museum (bron)

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
5 jaar geleden

Jos, het is zeker niet te hopen dat die paardenhaar breekt. De scans zijn gemaakt en het is nu een tijd van afwachten. Een akelige onzekere tijd.Dan komt de uitslag ...............die is nu nog onzeker maar volgende week weten jullie meer. Maar eerst die akelige week nog door. Probeer er op de één of andere manier iets van te maken. We wensen je/jullie héél, héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!