Jos: "Terug bij af"

Gepubliceerd op 11 december 2018 om 21:32

Het begon allemaal met vreemde ontlasting. De diarree die terugkeerde en niet over ging. Langzaam werd dat erger en kreeg ik er andere verschijnselen bij. Loze aandrang (het gevoel dat je moet poepen maar er komt niets) en op een gegeven moment bloed bij mijn ontlasting.

Nu lijk ik dat pad omgekeerd te bewandelen. Na mijn stoma operatie was mijn ontlasting slechter dan voor de stoma operatie. Geleidelijk aan wordt het iets beter. Mijn keutels zijn veranderd in ‘kipnuggets’ of zelfs iets groter. Een fatsoenlijke drol draaien zit er nog steeds niet in. Maar net als voor de diagnose gaat mijn ontlasting alle kanten op. En vandaag is wat dat betreft het een slechte dag. Ik heb vandaag nog geen kipnugget gezien.

Kipnuggets is niet een benaming die ik verzonnen heb. Het komt van de ‘stoelgangkaart’ die de chirurg aan mijn voorlegde. Op zo’n stoelgang kaart wordt ontlasting ingedeeld in 7 verschillende types. De types 3 en 4 worden als gezonde ontlasting gezien. Alles daarboven is te hard en alles daaronder te nat. Vandaag zit ik in de onderste twee regionen, met als gratis extraatje kramp.

Terugkijkend duurde het ongeveer twee tot drie maanden voor ik met mijn klachten naar de huisarts ging. De gunstige voorspelling bij het LAR-syndroom, de verzamelnaam voor klachten na een endeldarmoperatie, is ook 3 maanden. Het grote verschil met vorig jaar rond deze tijd is dat ik nu weet waar mijn klachten vandaan komen. Anders had ik allang afspraak gemaakt met de huisarts!

 

Bij de versie van de chirurg was er nog een kolom. Bij type 3 stond maiskolf, bij type 4 worst en bij type 5 kipnuggets...

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Weer wat geleerd ! Maar voor jou is dat allemaal natuurlijk niet zo leuk ! Marieke en ik hebben je stoelgangkaart uitgebreid bekeken en ja, het klinkt gek maar dat leer je verrekt ook nog wat van ! Gelukkig is er toch een gunstige voorspelling vanwege dat LAR-syndroom dat het ook zo'n drie maanden duurt eer je weer helemaal zal gaan voldoen aan de stoelgangkaart. Het streven is dus de komende maanden 's morgens of wanneer dan ook type 3 of 4 van de stoelgangkaart in de w.c.pot te toveren. We wensen je daar het allerbeste mee, hopelijk met niet te veel bijverschijnselen. Veel beterschap en heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!