Jos: "Ik heb een droom!"

Gepubliceerd op 15 november 2018 om 17:02

Ik heb een droom. Dat Sinterklaas en Zwarte Piet samen aan de tafel van verbroedering kunnen zitten. Ik heb een droom.

Ik heb een droom, dat het Sinterklaasfeest symbool staat voor de samenwerking tussen de witte Sint en de zwarte Piet. In die droom zijn geen demonstranten, enkel lachende en genietende kinderen.

Ik heb een droom.

Meer dan 50 jaar na de droom van Martin Luther King heb ik deze droom. In het Amerika van Martin Luther King waren openbare toiletten gereserveerd voor blanken. Zwarten moesten hun behoefte maar in de bosjes doen. Dat was racisme.

De droom van Martin Luther King is grotendeels uitgekomen. Openbare toiletten zijn voor iedereen, zoals het hoort. Amerika heeft met Obama een zwarte president gehad. Verkozen om zijn kunnen, niet zijn huidskleur. Onvoorstelbaar in de tijd van Martin Luther King.

In de tijd van Martin Luther King was het Sinterklaasfeest geen discussie. Zwarte Piet was zwart, Sinterklaas blank. Sinterklaas was een kinderfeest!

Anno 2018 heb ik een droom. Dat de kleur van Zwarte Piet geen discussie oproept. Hoe ironisch is het dat Zwarte Piet alle kleuren mag zijn behalve zwart? Joyce roept nu dat Pieten geschminkt zijn. Daar baal ik van!

Laten we teruggaan naar het Sinterklaasfeest van toen. Waarbij wonderen bestaan. Sinterklaas kan met zijn paard over daken rijden en Zwarte Piet past door een schoorsteen. Hoe bijzonder is dat? Laten we bij het Sinterklaasfeest genieten van de wonderlijke blik in de kinderogen. Vier het Sinterklaasfeest.

Samen.

Zonder discussie.

Ik heb een droom!

 


Klik hier voor de tekst van de speech van Martin Luther King. Kijk de video, lees de tekst en probeer vrijheid en verdraagzaamheid te begrijpen. Verdien respect in plaats van het af te dwingen!

Dan houd mijn droom niet op als de wekker gaat...

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Je had een droom en dat was nog eens een mooie droom ook ! Wij hopen samen met jullie en alle andere mensen dat die droom gewoon kan blijven bestaan: "Het echte Sinterklaasfeest waar de Sint trippeltrappelt op zijn schimmel over de daken, waar duizenden kilo's "Peetjes" in schoentjes bij de openhaard worden gezet, waar de kinderen zich bijna de naad uit hun lijf zingen en ook de spanning voordat hij komt, hij komt die lieve Goede Sint en die lieve Goede Piet, hij komt, hij komt met pepernoten die door de kamer vliegen en die Sinterklaas dan bijna allemaal kapot trapt omdat hij op dat moment z'n bril nog niet op heeft staan en dat allemaal in de witte vloerbedekking. Maar wat zal het leuk zijn..........het al oude "Sinterklaasfeest" met verlangende blije kinderogen die meer kijken naar de zak van Zwarte Piet en Sinterklaas omdat daar iets voor hen uit tevoorschijn zal gaan komen ! Laten we hopen dat we nog jarenlang zulke Sinterklaasfeesten mogen vieren. Jullie natuurlijk ook !!!!!!!! Met een kadootje gevuld met veel beterschap en heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!