Jos: "Fase 5"

Gepubliceerd op 25 oktober 2018 om 23:02

“Och, nog maar 1 operatie en ik ben erdoorheen.”
“Nog maar 1 operatie.”, zo zei ik het gisteren tegen Tam…

Het klinkt bijna ‘gewoon’. Totdat Tamara zegt dat ze nog nooit geopereerd is. Zo gewoon is het allemaal niet. De laatste operatie betekend ook weer 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis doorbrengen. Ook weer onder narcose gaan. Ook weer herstellen. Toch voelt fase 5 na de eerdere behandelingen als ‘dat doen we wel even’. Maar dat wordt het niet.

Bij het stoma ligt mijn darm in een lus naar buiten. Daarna is de lus in de lengterichting open gesneden en vastgemaakt aan mijn buik. Wat de chirurg gaat doen is mijn stoma losmaken van mijn buik. Daarna wordt de snee in mijn darm dicht gemaakt en terug aan de buikwand vastgemaakt. Ik heb het nog niet aan de chirurg gevraagd, maar volgens internet kan de operatie plaats vinden door het gat waar mijn stoma heeft gezeten. Als laatste wordt mijn buik weer dichtgemaakt.

Dan zou je denken dat je overal vanaf bent en alles weer normaal is. “Maar”, zei de chirurg, “Dan begint het pas.” Omdat ik aan mijn endeldarm geopereerd ben en omdat deze al een poosje niet gebruikt is, ga ik last krijgen van het LAR-syndroom. Dat betekend 10 tot 15 keer per dag (en nacht!) naar het toilet, (water)dunne ontlasting, plotseling sterke aandrang, en verdere ellende. Dit verminderd pas 3 tot 6 maanden na de operatie. Maar dan… Is dan weer. Eerst het vooronderzoek.

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Jos, ja...... nog één operatie. Het is net wat Tamara zegt: "Ik ben nog nooit geopereerd !" Voor jullie klinkt en voelt dat allebei heel anders, denken wij.Als we de blog zo lezen is het best nog een hele ingreep. Vooral ergens een zin in je blog: "Als laatste wordt mijn buik weer dichtgemaakt". Daarvoor hebben ze daarin al best veel gedaan. Bij Tamara is er nooit een operatie verricht dus kijkt die er wel anders tegen aan. Alleen het LAR-syndroom dat is niet zo leuk maar laten we hopen dat je daar ook goed door heen gaat komen.We wachten gewoon af hoe het allemaal gaat lopen en we hopen dat het goed loopt ! Kanjer ! Volhouden en blijven bloggen ! Veel beterschap en heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!