Jos: "De operatie"

Gepubliceerd op 16 oktober 2018 om 00:40

Kanker aan de endeldarm geeft slechtere overlevingskansen dan kanker aan de dikke darm. Dit komt vooral doordat de endeldarm moeilijk te bereiken is omdat hij in het kleine bekken ligt. Een relatief klein gebied waar veel gebeurt. De blaas, prostaat bij mannen en baarmoeder en eierstokken bij vrouwen, belangrijke zenuwen en bloedvaten en de endeldarm zelf bevinden zich allemaal in dit gebied.

In de jaren 90 was de overlevingskans bij endeldarmkanker slechts 5%. Mede door onderzoek in het Catharina Ziekenhuis en de mogelijkheid om te bestralen tijdens de operatie (IORT) ligt de overlevingskans nu op ongeveer 70%. Ik ben geopereerd door een chirurg die tijdens zijn carrière de overlevingskansen drastisch heeft zien toenemen.

De tumor zat bij mij bovenin de endeldarm. In de S-bocht waar de dikke darm over gaat in de endeldarm. Dit is de gunstigste plek voor endeldarmkanker. Hoe dichter bij de anus, hoe groter de kans op een permanent stoma omdat de sluitspieren weggehaald moeten worden. Bovendien wordt de operatie lastiger en is de kans op nevenschade groter.

De dikke darm zit vast in de buik en wordt omgeven door spieren. Bij mij is het slechte stuk darm eerst ‘gemobiliseerd’, los gemaakt van de buik. Daarna is ongeveer 25 centimeter darm verwijderd en zijn de uiteinden weer op elkaar aangesloten en vastgezet. Mijn tumor was op zijn hoogtepunt 5 centimeter groot. Toch is 25 centimeter darm verwijderd omdat dit stuk anders te weinig bloed zou krijgen en af zou sterven. Een zware maar levensreddende operatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Een leerzame uiteenzetting van je operatie en de geschiedenis daaraan voorafgaand. Maar ook: om jouw woorden te gebruiken:" Een zware maar levensreddende operatie." Neem je rust en als je "kriebels" voelt om te lopen: zet je in beweging ! In je hoofd zou je natuurlijk al veel meer willen. Mocht dit na een tijdje kunnen: gewoon proberen ( denken wij ) Maar wie zijn wij: eenvoudige mensen die graag willen dat Jos de Bel straks weer helemaal beter is en leuke dingen met z'n gezinnetje kan doen en ook weer aan het werk kan. Dat willen we maar al te graag. We denken veel aan jullie en wensen je beterschap en heel veel STERKTE !!!!!!