Jos: "Klysma"

Gepubliceerd op 11 oktober 2018 om 22:37

Alweer een week geleden, om acht uur ’s ochtends, lag ik gereed in mijn bed. Toen was ik helemaal klaar voor de operatie die zou volgen. Fris gedoucht, operatieschort aan, net een klysma gehad. Wacht, het klysma… Ik heb nog niets geschreven over het klysma… Bizarre ervaring!

Woensdagavond hoor ik van de verpleging dat ik twee keer een klysma ga krijgen. De eerste keer die avond, de tweede keer de ochtend voor de operatie. Woensdagavond zet de verpleging een flesje met een iets te lang tuitje op mijn bed. Hij kijkt me aan en vraagt of ik er klaar voor ben.

“Jazeker, prima!”, zeg ik.
“Wilt u het klysma op bed of op het toilet?”
“Eeuh, doe maar op bed?”
“Het bed is het beste. U mag op uw linkerzij gaan liggen. Ik spuit straks de vloeistof in en dan moet u zolang mogelijk uitstellen om naar het toilet te gaan. Dan kom ik over een kwartiertje terug.”

En zo geschiedde. Ik ga op mijn linkerzij liggen. Ik voel de vloeistof naar binnen gaan. De verpleging gaat weg en ik kijk rustig wat op mijn telefoon. ‘Valt nog niet tegen, zo’n klysma’, denk ik kalm, 'nog tien minuten volhouden'.

Dan gaat het los! Ik weet te voorkomen dat het klysma tegen het behang spuit. Hoe? Geen flauw idee! Ik ren naar het toilet en daar loop ik helemaal leeg. Net, maar dan ook net op tijd!

Het tweede klysma, donderdagochtend, heb ik toch maar op het toilet laten zetten…

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
6 jaar geleden

Nooit geweten wat een klysma nu precies is en hoe zoiets werkt. Nou Jos. Nu weet ik het. Fijn dat je het zo uitlegt. Kan veel poetswerk voorkomen.

Joke Slabbekoorn
6 jaar geleden

Dan heb je het goed gedaan ,heb het wel meegemaakt dat het idd behang op spoot .Fijn dat het zo goed gaat met jullie

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Ja, het klysma........en als het bed het beste is volgens de verpleging zal dat het ook wel zijn en dat je dan zolang moet blijven uitstellen om naar het toilet te gaan......ook prima! Maar dat er dan plotseling een " een explosie " razend snel zich gaat ontwikkelen zodat de muur bijna een schilderij van "Karel Appel" kan gaan worden dan weet je voor de volgende keer en dat schrijf je ook dat je "het klysma" beter op het toilet kan "afwachten". Dit was een kort kunstzinnig grapje ! We hopen dat alles nog steeds goed met je gaat, veel beterschap en heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jaap en Ella
6 jaar geleden

Ik vind het een mooi verhaal Jos.Soms word je verrast door de dingen die gebeuren.Voor de verpleging dagelijkse handelingen maar voor jouw de eerste keer.
Maar gelukkig nog op tijd.De tweede keer was niet zo spannend meer.Veel beterschap verder.

sylvia van stee
6 jaar geleden

Wat hebben jullie alles weer mooi verwoord. En wat gaat het goed

sylvia van stee
6 jaar geleden

Geüpdatet en ander mailadres. Nu lukt het wel Jos. Dank je wel voor je hulp