Jos: "Mijn stoma"

Gepubliceerd op 29 september 2018 om 21:08

Mijn stoma heeft een eigen willetje. Hij doet niet altijd wat ik wil en werkt niet altijd mee. Dat is soms vervelend, en soms best grappig.

Vooropgesteld, het stoma zit me niet in de weg. De twee vervelendste momenten waren toen ik hoorde dat ik een stoma kreeg en toen ik er de eerste keer mee ben gaan zwemmen. Het is gemakkelijker zonder, maar een stoma valt erg mee.

Ik verzorg mijn stoma altijd onder de douche. Het stomaroosje afspoelen met water vind ik fijner dan schoonmaken met een doekje. Vooraf zorg ik dat er een schoon stomazakje en een afvalzakje gereed ligt. Aan het eind van het douchen haal ik het oude zakje eraf en spoel ik het roosje schoon met water. Daarna droog ik het met de handdoek en met de föhn, waarmee ik meteen het nieuwe zakje iets warm maak zodat de lijm beter plakt. Daarna is het een kwestie van het nieuwe zakje erop plakken. Thats it, vijf minuten werk.

Tenminste, als mijn stoma meewerkt. Soms bedenkt mijn stoma om precies in de tijd dat er geen zakje op zit ontlasting te gaan produceren. Vaak als ik haast heb. En dan worden die vijf minuten zomaar een kwartier of langer. Ook grappig is dat het roosje reageert op temperatuur. Als het warm is zet het uit, maar bij kou krimpt het. En precies als het stil is gaat mijn stoma lawaai maken. Klinkt gek, maar ik ga mijn stoma straks nog missen. Gek ding!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus ( M.J. ) Scheele
6 jaar geleden

Ik wist niet dat een stoma een eigen willetje had maar nu ik je blog lees leer ik weer een heleboel. Je moet het dus een beetje op je gemak doen ! En......dat ie dan ook nog lawaai gaat maken. Jos, kanjer die je bent, heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!