Jos: "De confrontatie aangaan"

Gepubliceerd op 26 september 2018 om 22:01

“Je staat er zo positief in.” Of “Je gaat er zo goed mee om.” Dat hoor ik regelmatig terug van mensen. Voor mezelf lijkt het alsof ik niets bijzonders doe. Jos is gewoon Jos en de drie woorden ‘je hebt darmkanker’ veranderen daar niets aan.

Ik probeer altijd positief en open in het leven te staan. Als je een situatie positief benaderd kun je deze overzien en ombuigen. Als je een situatie negatief benaderd ga je jezelf ertegen verzetten en beperk je jezelf in je mogelijkheden. Ook wordt de weerstand groter om iets aan de situatie te veranderen. Maar ergens positief in staan is niet altijd gemakkelijk.

Mijn truc is om het feit los te koppelen van mijn mening. Dat ik darmkanker heb is een feit. Dat kan ik niet veranderen. Dat feit moet ik accepteren. Mijn mening over het feit dat ik darmkanker heb kan ik beïnvloeden. Dat is mijn visie van een feit. Dat betekend dat ik kan kiezen of ik positief of negatief denk over het feit dat ik darmkanker heb. Dan is het de kunst om het positieve te zien.

Daarvoor moet je meestal de confrontatie met jezelf aangaan. Soms voor de moeilijke weg kiezen. Zo kies ik ervoor om het feit dat ik darmkanker heb open te bespreken. Zeker in het begin was dat niet makkelijk. Maar hierdoor wordt mijn ziekte wel bespreekbaar en blijf ik benaderbaar. Het mooie is, al snel gaat het gesprek over gewone dagelijkse dingen en niet alleen over kanker.

 

Ps. Bedankt voor de mooie wandeling Ri!

Reactie plaatsen

Reacties

Sylvia van Stee
6 jaar geleden

Dat is het mooie van jullie blog. Er wordt zoveel duidelijk op de manier hoe jullie het verwoorden Heel bijzonder. Dank je wel voor jullie openheid. Een lieve groet van ons

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Hoi Jos, compliment over de derde alinea van je blog: van : Mijn truc tot Dan is het de kunst om het positieve te zien. Grandioos ! Volhouden ! Trouwens ook de laatste alinea: confrontatie met jezelf, open zijn over het feit dat je darmkanker hebt, de bespreekbaarheid komt dan, zoals je schrijft , makkelijker op gang en de mensen lopen geen straatje om als ze je zien en kennen ! En positief en open zijn is een heel goede instelling ! Nogmaals , Jos, ga zo door een héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!