Jos: "De klinisch geneticus"

Gepubliceerd op 28 augustus 2018 om 21:54

Vanmiddag staat een bezoek met de klinisch geneticus gepland. Oftewel, de arts die onderzoekt of mijn kanker erfelijk is. Darmkanker komt het meest voor bij mensen van rond de zeventig. Met mijn 39 jaar ben ik jong om darmkanker te krijgen. Dit kan komen door ‘domme pech’ of door erfelijke oorzaken.

De klinisch geneticus verteld dat afgenomen biopten van darmkankerweefsel standaard onderzocht worden op erfelijke oorzaken. De tumor mist dan bepaalde eiwitten. Omdat de coloscopie in het ziekenhuis in Tilburg gedaan is heeft de klinisch geneticus niet direct inzage in de gegevens van het biopt. In ons gesprek bespreken we verder waar er kanker voorkomt in de familie.

Normaal krijgt ongeveer 5% (1 op de 20) van de mensen darmkanker. Als de kanker erfelijk blijkt is de kans op darmkanker 25% tot 70%. In dat geval wordt ik en de eerstegraads familieleden aangeraden om ons regelmatig te laten onderzoeken op darmkanker.

De twee meest voorkomende vormen van erfelijke darmziektes zijn FAP (familiaire adenomateuze polyposis) en het Lynch syndroom. Bij FAP ontstaan er honderden goedaardige poliepen in de darmen. Deze poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Het Lynch syndroom (genoemd naar de Amerikaanse arts Henry T. Lynch) geeft een verhoogd risico op darmkanker en bij vrouwen op baarmoederhalskanker. 3% tot 5% van de gevallen van darmkanker wordt veroorzaakt door het lynch syndroom.

Hopelijk sluit ik met het bezoek aan de klinisch geneeskundige uit dat mijn kanker erfelijk is. Anders zijn we op tijd om eerstegraads familie te informeren en erger te voorkomen.

 

De laatste loten voor 24KiKa kunnen nog steeds gekocht worden!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Hoi Jos en Tamara en kinderen, gelukkig sluit je met het bezoek aan de klinisch geneeskundige uit dat je kanker erfelijk is. Dat is een hele opluchting.
En.......we hebben van dit blog weer een heleboel geleerd ! Bedankt ! Heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!