Jos: "Gamma straling"

Gepubliceerd op 4 augustus 2018 om 00:09

Radioactieve straling is opgedeeld in drie soorten. Alpha straling bestaat uit twee protonen en twee neuronen. Alpha straling is het minst doordringend en wordt tegengehouden door een vel papier. Beta straling bestaat uit electronen of positronen en wordt tegen gehouden door een blok aluminium. Gamma straling bestaat, net als zichtbaar licht, uit fotonen. Bij gamma straling hebben de fotonen een veel kortere golflengte en bevatten ze meer energie dan het licht wat wij zien. Gamma straling wordt deels gestopt door een blok lood.

Huidkanker kan worden bestraald met beta straling. Deze straling dringt niet diep genoeg in ons lichaam door om dieper gelegen weefsel te bestralen. Ik wordt bestraald met gamma straling. Deze vorm van straling gaat bijna overal doorheen en komt gemakkelijk bij mijn darmtumor.

Bij een bestraling draait het bestralingsapparaat 2 rondjes om mij heen. Het eerste rondje wordt een scan gemaakt. Bij het tweede rondje wordt ik bestraald. Op verschillende plekken staat het apparaat stil en dan wordt de straling door mij heen gestuurd. Ik hoor dat als een zacht zoemend geluid. Maar verder merk ik er niets van.

Alle soorten radioactieve straling zijn ioniserend. Dat betekend dat ze de elektrische lading van moleculen veranderen. Deze moleculen kunnen daardoor chemische reacties aangaan. Bij weefsel, en dus ook in mijn darmen, raakt DNA beschadigd. Gezonde cellen kunnen hiervan herstellen. Kankercellen kunnen dit niet en daardoor sterven ze af. Dat is de reden dat bestraling werkt.

Tot zover DeBelletjes.nl educatief. Fijn weekend!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Hé, DeBelletjes.nl educatief: we hebben weer diverse dingen geleerd over de de radioactieve straling: Alpha, Beta en Gamma. We hopen dat de gamma straling z'n werk goed zal doen en "um" zal vernietigen zodat hij je niet meer in kan halen. Blijf volhouden !!! "On the road again !" Jos, heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!