Jos: "Bloedmaan"

Gepubliceerd op 28 juli 2018 om 23:30

Ik weet het, een dag te laat. De bloedmaan was gisteren te zien. En ik heb gisteren ook gekeken. Een rondje naar de rand van de wijk waar ik ineens een rode maan zag. Best interessant. In een voortuin zaten een paar mensen ook naar de maansverduistering te kijken. “Jullie zitten eerste rang”, zei ik toen ik langsliep. Daarop raakten we aan de praat.

“Heb je Mars al gezien?”, zei de vrouw uit de voortuin. “Mars?”, vroeg ik. “Ja, dat rode puntje rechts onder de maan”. Verrek, voor het eerst in mijn leven kijk ik bewust naar een planeet. Mars is goed te zien. “Saturnus zou ook zichtbaar moeten zijn, maar die zit achter de wolken”, zei de vrouw. “Whaaat, Saturnus”, dacht ik, “Supergaaf!” Saturnus is de gasbol met zijn ringen.

Vandaag is het helderder, dus ik ben weer een rondje gaan lopen. Ondertussen heb ik Venus, Saturnus, Jupiter en Mars gezien. Allemaal met het blote oog, en nog duidelijk ook. De Android app ‘Sky Map’ wijst feilloos de planeten aan. Toch wel bijzonder allemaal. Wie weet ga ik een keer kijken bij een sterrenwacht. De bloedmaan heeft mijn interesse gewekt!

Ondertussen voel ik me goed. De bijwerkingen van de bestraling blijven vooralsnog uit. Gelukkig maar, want ik zit er niet op te wachten. Wat ik kan verwachten zijn o.a. rode (verbrande) plekken op mijn huid, moeheid (heb ik wel last van), misselijkheid, diarree en vaker plassen. De chemotabletten maken mijn huid dun. De eerste tweeëneenhalve week chemoradiatie valt mee!

 

Het einde van de maansverduistering met rechtsonder Mars. (27-07-2018)

Venus aan de westelijke hemel. (28-07-2018)

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
6 jaar geleden

Jaren geleden was je al geïnteresseerd in de sterrenkunde Jos. Op een zaterdagnacht kon ik niet slapen omdat je om 5:00 nog steeds niet thuis was. Op een gegeven moment kon ik het niet meer houden en dacht er is iets gebeurd. Het kan niet anders. Ik ga zoeken. Wat denk je. Stond je op de stoep bij de voordeur naar de lucht te kijken. Het was een heldere zomernacht en je vond de sterren zo mooi. Boos vroeg ik: "hoe lang sta je hier al". Ik lig wakker omdat je nog steeds niet thuis bent. Je antwoord was: "oohh een uurtje of zo".

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Goede berichten die je ons stuurt. Blijf zo doorgaan ! In Yerseke geen rode maan, te veel bewolking, althans in de Stoofstraat. In Domburg wel "stukken blauwe zee" 's avonds laat of dat iets met die rode maan had te maken schreven ze er niet bij. Héél véél STERKTE !!!!!!!!