Jos: "Over kanker"

Gepubliceerd op 7 juli 2018 om 01:20

Over vandaag kan ik kort zijn. Ik heb nog steeds weinig energie, al komt het langzaam iets terug. Daarom een achtergrond artikel over kanker.

Wat is kanker precies? Ons lichaam bestaat uit cellen. Bijvoorbeeld huidcellen, spiercellen en hersencellen. Deze cellen verouderen, delen zich en sterven af. Kanker ontstaat als een cel zich tijdens het delen niet goed kopieert en toch levensvatbaar is. Deze beschadigde cellen gaan zich op een ongecontroleerde manier delen en verspreiden. Omdat kankercellen snel delen worden gezonde cellen overwoekerd. De kanker neemt de plek van gezond weefsel in.

Een cel kan beschadigd raken door verschillende oorzaken. Onvermijdbare oorzaken zijn ouder worden en erfelijkheid. Vermijdbare oorzaken zijn onder andere roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en verbranden in de zon.

Hoeveel mensen krijgen kanker? Schrikbarend veel! 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Kanker komt vaker voor op latere leeftijd. 7 van de 10 kankerpatiënten zijn ouder dan 60 jaar. Bij mannen komt prostaatkanker het meest voor. prostaatkanker, daarna longkanker en op plek drie dikke darmkanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor, gevolgd door dikke darmkanker en longkanker.

Kanker is een sluipmoordenaar die je niet altijd voelt. Daarom zijn er bevolkingsonderzoeken voor verschillende soorten kanker. Signaleer zaken als een vreemde hoest, ontlasting, een knobbeltje, ongewoon gewichtsverlies, vermoeidheid en alles wat niet ‘normaal’ voelt bij de huisarts. Blijf niet met vage klachten doorlopen, ondanks ‘geen tijd’, ‘druk druk druk’ of ‘dat gaat wel over’. Als kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt is de kans op genezing het grootst.

 

Bronnen: gezondheidsplein.nl, kanker.be, tegenkanker.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Je hebt dit prachtig verwoord vooral de laatste strofe dat de kanker een sluipmoordenaar is en dat er veel mensen toch soms te laat naar een huisarts of wie dan ook gaan ! We hebben weer een lesje van je geleerd en wensen jou en Tamara en de kinderen heel veel STERKTE !!!!!!!!