Jos: "Feiten over darmkanker"

Gepubliceerd op 15 mei 2018 om 23:11

Debelletjes.nl educatief vandaag. Wellicht een wekelijkse rubriek in wording.

Jaarlijks krijgen 11.000 mensen de diagnose darmkanker. 1 op de 20 mensen krijgt ermee te maken. De ziekte komt met name voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Momenteel loopt de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Iedereen tussen de 55 en 75 krijgt elke twee jaar een uitnodiging om ontlasting te laten onderzoeken op de aanwezigheid van bloed. Als er bloed wordt gevonden betekend dit niet meteen darmkanker. Wel wordt verder onderzoek gedaan, vaak een coloscopie.

Kanker in de dunne darm komt zelden voor en is meestal goedaardig. Bij een goedaardig gezwel zitten normaal delende cellen in een kapsel. Bij een kwaadaardig gezwel, kanker, delen cellen zich ongecontroleerd en verdringen ze normale cellen. Darmkanker gaat meestal over kanker in de dikke darm. In 28% van de gevallen zit de tumor, zoals bij mij, in de endeldarm. Endeldarmkanker is iets lastiger te genezen dan kanker in de dikke darm.

De binnenkant van de darm bestaat uit slijmvlies. Dit darmslijmvlies wordt elke 3 tot 4 dagen vervangen. Als dit niet goed gaat kan een poliep ontstaan. Een 50 jarige heeft 25% kans op een poliep in de darmen. Niet alle poliepen groeien uit tot darmkanker. Iedere darmkanker is wel ooit als een poliep begonnen. Het uitgroeien van een poliep tot darmkanker is een proces van jaren.

Boekentip en bronvermelding: Het boek Darmkanker (isbn: 9036809134). Ik kan iedereen die direct of indirect te maken heeft met darmkanker het boek aanbevelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
6 jaar geleden

We hebben de twee vorige blogs even doorgenomen en daar voelen we zo maar een goed gevoel bij. Je geeft ons perfecte uitleg over je stoma en de verandering van je stoma en wat zo'n stoma doet met je lichaam. gewoon een kleinere stoma ! Ik wist niet eens dat dat allemaal bestond en welke werking dat dan weer heeft in je lichaam. Hou je taai ! De wedstrijd loopt ! Je bent en blijft elke dag in onze gedachten. Héél véél STERKTE ook voor Tamara en de kinderen !