Jos: "Zeilen"

Gepubliceerd op 5 mei 2018 om 22:25

Probleem. Er staat een leeuw in de kamer!

Is dat een probleem? Als ik in de kamer moet zijn wel. Maar als ik daar niet moet zijn? Dan interesseert het feit dat er een leeuw in de kamer staat mij niets. Ineens is het hetzelfde feit, leeuw in kamer, geen probleem.

Als ik die kamer binnenloop is het feit leeuw in kamer weer een probleem. Zeker als de leeuw honger heeft. Hetzelfde feit, leeuw in kamer waar ik binnen loop, kan tegelijkertijd een oplossing zijn. Ik ben een goede leeuwenmaaltijd.*

Een probleem bestaat uit een feit en een mening. Het feit kun je niet beïnvloeden. Feit. Hoe je met het feit omgaat kun je wel beïnvloeden. Je kunt van een feit een probleem maken. Je kunt ook het feit accepteren en er geen probleem van maken. Er anders mee om gaan. Berthold Gunster noemt dit omdenken.

Deze levenswijsheid heb ik veel aan. Ik kan het feit dat ik kanker heb niet beïnvloeden, hoe ik daarmee omga wel. Daar ben ik bewust van. Dat helpt mij om positief met het feit kanker om te gaan. Door domweg te blijven zoeken naar positieve dingen, vind ik meer positieve dingen. Dat helpt mij enorm.

Voor de Yesenearen [inwoners van Yerseke. red.] onder de lezers: “Je kunt de wind niet veranderen, de stand van je zeilen wel!” De kanker betekend fikse tegenwind. Daar moet ik tegenin laveren. Dat is een uitdaging. Maar als alles voor de wind blijft gaan wordt het ook saai!

 

* Het leeuwenverhaal is een stuk uit een van de boeken van Berthold Gunster, opgeschreven in mijn woorden.

Reactie plaatsen

Reacties

Hendriek Flikweert
6 jaar geleden

Beste Jos, Tamara en kids, bewonderingswaardig hoe jullie met deze periode omgaan. Respect! Ook bijzonder hoe Jos alles in het blog verwoord. Ik stel voor: op een later tijdstip je blog verzamelen voor een eigen (papieren)uitgave. Staat zo in de boeken TOP 10 want schrijven... dat kunnen jullie! 👍

Volgende week gaat "het" gebeuren. Spannend. Veel kracht toegewenst uit het Zeeuwse.

J.C.Pekaar,
6 jaar geleden

Beste Jos,je vrouw en kinderen.
We hebben al je ervaringen op je Blog gelezen.Het
is indrukwekkend hoe je dat omschrijft.Je moet maar op zn ieses denken 'tis.nie.aers.Het valt niet mee als het je overkomt.Je bent sterk en een goede zeiler stuurt bij elke wind.Veel sterkte en beterschap gewenst van je oude buurtjes.
Janny en Ko .