Jos: "Radioactief"

Gepubliceerd op 17 april 2018 om 17:58

Zitten er tumoren in andere delen van mijn lichaam? Om die vraag te beantwoorden moest ik vanmorgen door de PET/CT-scan. Deze scan brengt in beeld waar het lichaam energie verbruikt. Omdat tumoren vaak een afwijkende stofwisseling hebben worden ze mooi uitgelicht.

Hoe werkt zo’n scan? Je lichaam moet rustig zijn. Zes uur voor de afspraak nuchter. Twee uur voor de afspraak water drinken. In het ziekenhuis moet je een uur liggen onder een warme deken. Je lichaam gaat in spaarstand. Via een infuus wordt radioactief glucose ingespoten. Deze glucose wordt naar de actieve plaatsen in het lichaam gebracht. Het lichaam is in spaarstand, maar tumoren rusten niet. Hierdoor kunnen tumoren in beeld worden gebracht. Got ya, bastards!

Mooi, zo’n scan. Fijn dat alles loopt met het ziekenhuis. Morgen vijf afspraken. De storm is losgebarsten. Het vervelende is dat ik het lijdend voorwerp ben. Het infuus aanleggen vanmorgen vind ik lastig. Niet fysiek. Mentaal gaf het een klap. Ik moet moeite doen om te ontspannen voor de scan. Ik krijg ook een plasmiddel toegediend. Dat middel werkt als een tierelier. 3 keer plassen voor de scan. Tijdens de scan alweer hoge nood. Ik moet stil liggen. Ik moet plassen. Jos, stil liggen. Plassen. Stil liggen. Grrrrr. Ik ben blij dat het voorbij is.

De onrust voor wat komen gaat is niet uit mijn lijf. Ik heb radioactief middel toegediend gekregen, maar voel me radiopassief vandaag. De huisarts belt om te vragen hoe het gaat. Een lichtpuntje!

I’m going slightly mad!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Klaske
6 jaar geleden

Wat heb jij een fijne huisarts. Wanneer krijg je deze uitslag. Ooh ik zie alles weer voor me hou je taai!!!!!!!!!!!!! En heel veel sterkte.

Bianca
6 jaar geleden

Soort glow in THE dark Jos?! 😉Snap dat je lijdend voorwerp voelt... het overkomt je en je moet het laten gebeuren. Lijkt me echt geen prettig gevoel. Gelukkig ben je een echt meewerkend voorwerp als het gaat om je algehele conditie, levenshouding en mens. En straks de kanker als voltooid deelwoord? Ik hoop het! Liefs uit Goes