Jos: "Stoma"

Gepubliceerd op 16 april 2018 om 17:27

Vanmorgen gesprek met de arts-assistent die ons begeleidt tijdens mijn chemo traject. Knap hoe ze het verhaal aan ons verteld. Duidelijk en toegankelijk beschrijft ze wat er gaat gebeuren. De arts die haar (en mij) begeleidt schuift pas aan het eind van het gesprek aan.

Mijn eerste chemotherapie wordt besproken. Die bestaat uit drie chemokuren van drie weken. Ik krijg een combinatie van twee soorten chemo’s. Een chemo legt de celdeling in het lichaam zoveel mogelijk stil. In een woekerende tumor delen de cellen zich snel. Als die zich niet meer kunnen delen en wel afsterven slinkt de tumor. Tot zover de theorie.

Nu mijn praktijk. De chemo heeft invloed op de celdeling in het hele lichaam. Niet alleen op de kankercellen. Hierdoor zijn er bijwerkingen. Misselijkheid, braken, dunner haar, obstipatie en diarree. Door de kanker is mijn darm vernauwd. Hierdoor is obstipatie een probleem. Opereren tijdens de chemo is lastig doordat ik dan al ziek ben en cellen zich niet delen.

De arts vraagt hoe ik tegen een stoma aankijk. Ik heb twijfels. Lekker kleien is zoiets natuurlijks. Hij raad aan om een stoma te plaatsen. Dat zou er toch komen na de chemo, nu alleen eerder. Dan is de kans op complicaties tijdens de chemo het kleinst.

Ik denk na. Vanaf volgende week zakjes vervangen dus, en deze zomer niet schijten… Raar maar waar! Een stoma is gelukkig niet het einde van de wereld…

 

Het wordt wel einde van mijn darm! We gaan ervoor!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Klaske
6 jaar geleden

Hoi hoi

Ik ben weer bij en alles gelezen. Diep respect voor jullie hoe jullie met de kinderen er mee om gaan.

Maar ook voor al het andere. De stoma!! Verstandig!!!
Heel veel sterkte Jos!!!! Maar ook voor de scan. Laat je vooral hierdoor niet gek maken!!!!!! Soms vinden ze iets en dan blijkt dat dat helemaal geen kanker was. Bij mij was het de lever. Vergroeiing bleek veel later!!! Dus laat je niet gek maken!!!!!!!

Sterkte verder!!!!!!! Liefs van ons groetjes ook aan je vrouw. Wens haar ook sterkte toe van ons xxx en we bidden voor jullie dag dag

Rinus en Joke Slabbekoorn
6 jaar geleden

Zal een hele vervelende rare ervaring zijn ,die stoma ,maar je schreef al in een van je andere blogs t wor lichter,zo ook met dit gebeuren ,is een tijdelijk probleem ..sterkte !!we denken aan jullie