Jos: "Luctor et emergo"

Gepubliceerd op 18 april 2018 om 22:27

Vandaag hebben we vijf afspraken in het ziekenhuis. Fijn dat alles op één dag ingepland kan worden. De volgorde was radioloog, stoma verpleegkundige, chirurg, pre-operatieve screening en de diëtiste. Alles sluit netjes op elkaar aan, met tussendoor tijd om te lunchen op een zonovergoten terras. Het onderwerp waarover we praten is dan kanker, maar verder verloopt alles vandaag vlekkeloos.

Naja, vlekkeloos. Er staat een vlek op de (voorlopige) uitslag van de PET/CT-scan van gisteren. Ik ben van top tot teen gescand. Maar de tumor op mijn darmen is de enige in mijn lichaam. Dat is gunstig. De prognose is blijft volledig herstel met een iets kortere darm. En met een kortere darm is prima te leven.

We hebben veel gehoord over stoma’s. Een uur bij de stoma verpleegkundige en daarna bij de chirurg. Dat stoma was gisteren lastig om te accepteren. Rationeel kon ik gisteren bedenken dat het de beste optie is. Maar in het koppie zat het niet lekker. Na alle gesprekken vandaag lukt de acceptatie beter. Die stoma wordt mijn eerste stap op weg naar volledig herstel!

Dus vandaag geen nieuwe tegenslagen. Deze zomer gaat in het teken staan van een gevecht tegen kanker. Dat wordt lang en zwaar. Maar mijn Zeeuwse roots zijn gewend om te vechten. Luctor et emergo, ik worstel en kom boven, staat op de Zeeuwse vlag. Die stoma kan ik hebben. Al ben ik de laatste maanden best vertrouwd geraakt met het toilet. Dat ga ik straks nog missen!

Reactie plaatsen

Reacties

Karin
6 jaar geleden

Wat ben je toch een bikkel!

max en marijke
6 jaar geleden

Zo he
Dat gaat inderdaad zwaar worden voor jou en je gezin. Gelukkig heb je veel steun van je naasten
Op naar het volledig herstel !!!

Petra
6 jaar geleden

Zet hem op kanjer! Lieve groet uit Goes!

Sylvia
6 jaar geleden

Wat goed zoals je alles uilegt. Een petscan regelmatig over gehoord maar er nu een beeld bij. Het is een heftige periode, Jos.. goed om te lezen dat het alleen een tumor in de darm is. Het wordt zwaar. Zet hem op.er zijn vele lieve mensen rond je