Jos: "Ave Caesar"

Gepubliceerd op 10 april 2018 om 09:31

Het is 52 na Christus. We staan aan het Fucinus meer in Italië. 19000 man, krijgsgevangenen en veroordeelden, staan klaar om een zeeslag na te spelen. De vloten van Rhodos en Sicilië liggen klaar. Elke zijde heeft 50 schepen voor de strijd. In het midden van het meer staat een beeld van de Griekse god Triton. Triton is half mens, half vis. Zodra hij op zijn trompet blaast zal de strijd losbarsten. Een strijd op leven en dood.

Voor het gevecht begroeten de strijders Keizer Claudius met de legendarische woorden: “Ave Caesar, morituri te salutant”. “Heil Caesar, zij die gaan sterven groeten u”. De keizer antwoord met de woorden: “Aut non”. “Of niet”…

Ik voel me ongeveer als iemand die op zo’n boot langs de keizer vaart vandaag. Vanmiddag geeft Claudius het commando. Dan blaast het beeld van Triton op zijn trompet en barst mijn strijd los. Ik ben zo klaar als ik kan zijn. Nerveus? ‘Tuurlijk! Maar misschien verleend Claudius mij gratie!

 

Zodra de kans heb schrijf ik een blog vanmiddag!

 

La Naumaquia (detail): by Ulpiano Checa. Bron Wikipedia

Reactie plaatsen

Reacties

Madeleine
6 jaar geleden

Heej lieverds,
Mijn gedachten zijn bij jullie.... duimen voor een zo gunstig mogelijke diagnose en behandelplan (bestaat dat?)...

Dat jullie zo veel reacties krijgen van mensen, telefoontjes, kaartjes, bezoek, komt doordat jullie zelf zo open zijn, zo toegankelijk. En natuurlijk ook omdat jullie hele lieve, warme mensen zijn!!! Jullie krijgen terug wat jullie geven.
Liefs,
Madde