Jos: "Dubbele blog"

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 22:00

Ik ga vandaag een wat langer verhaal schrijven. Er is weer zoveel gebeurd!

Allereerst, ik heb een stuk beter geslapen op mijn pilletje. Het voelt gek en het is zeker geen natuurlijke slaap, maar het is fijn om niet de hele nacht te liggen draaien. Ook het bed ligt beter met de nieuwe topper, speciaal gericht op kankerpatiënten met uitzaaiingen. Ik moet nog steeds heel spaarzaam zijn met energie, maar zolang ik dat goed verdeel gaat het aardig!

Dan iets heel anders voordat ik verder ga met wat er de rest van de dag gebeurd is. En dat is hoe ik tegen de dood aan kijk.

Ik vind de dood de mooiste uitvinding van het leven.  Het geeft het leven zin en een urgentie die nodig is om het leven mooi te maken. Denk je maar eens in als er geen dood zou zijn. Het lijkt heel even ideaal, maar de zin van het leven gaat weg. Je hoeft dingen niet vandaag, morgen of volgend jaar te doen en je kunt rustig zonder parachute uit een vliegtuig springen… Juist de dood zorgt voor de cyclus van het leven. En die cyclus vind ik het mooiste wat er is.

De natuur gooit iedere herfst miljoenen kilo’s afval in het bos. Alle bladeren vallen van de bomen. En direct gaan allerlei organismen aan het werk om te zorgen dat dit in de lente een mooie voedingsbodem is waar vanalles op kan groeien. Daar kunnen wij als mensheid nog veel van leren!

Die cyclus wil ik ook voor mijn laatste rustplaats. Dat plan heb ik al heel lang. Ik wil begraven worden op een natuurbegraafplaats. En dan in een living cocoon, een kist gemaakt van de worteldraden van schimmels.

Dat plan bespreken we vanmorgen met de begrafenisondernemer. Een heel fijne man die gespecialiseerd is in begrafenissen van jongere gezinnen met kinderen. En vanmiddag gaat Tamara met de kinderen naar Natuurbegraafplaats de Hoevens bij Alphen, op fietsafstand van hier net onder Tilburg. Ze vinden een mooie plek en als Joyce me belt met een videoverbinding laat ze enthousiast het watertje, de bloemen die er groeien en een bankje zien. Dan loopt ze naar mijn plekje. Ik vind het geweldig, dit is precies wat ik in gedachten had. Een mooi plekje in de natuur. Ik hoop dat Tam en de kinderen later bij mij komen picknicken!

Ik ben enorm blij dat de plannen die ik al vijf jaar grof uitgekaderd had nu als puzzelstukken in elkaar vallen. Heel mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen waren van de plek die ze uitgezocht hadden. Precies hoe ik het wou en ik ben blij dat ik ook dit mee kan krijgen, dat voorrecht heeft niet iedereen!

Verder heb ik complete vrede met deze fase. Ik heb vijf jaar nodig gehad om dat te kunnen zeggen, maar het is goed zo. Ik kijk terug op een geweldig mooi leven!

Ik sluit af met een heel mooie zin uit een songtekst:

'Life is short and meaningless, unless you make the best of it'. (uit Smoothly van Racoon)

Ik geloof dat ik het beste ervan gemaakt heb!

Reactie plaatsen

Reacties

Jomanda Scheele
een jaar geleden

Ppfftt Jos toch… hier geen woorden voor. Denk aan je!

Michel en Roos
een jaar geleden

Lief team De Bel, heel veel sterkte, we denken veel aan jullie allemaal. En Jos: een diepe diepe buiging, je maakt er niet alleen voor jezelf het beste van maar ook voor alle mensen om je heen. Zelfs op afstand bereiken jouw zonnestralen ons.

Miranda Hofmans
een jaar geleden

Zoveel respect voor jullie, denk aan jullie heel veel sterkte

Yvette
een jaar geleden

Met tranen rollend over mijn wangen zeg ik niks, ik ben er stil van

Leef met jullie mee

Dayenne Smulders
een jaar geleden

Heel prachtig en krachtig verwoord. Mooi om dat proces te voelen en te doorleven. Veel liefde gewenst bij steeds langzamer loslaten van dit organische omhulsel dat lichaam heet om je als een rups straks in je cocon te transformeren tot ......en voor altijd op een andere manier verbonden te blijven met je dierbaren.

Sharon Schreuder
een jaar geleden

So, kippenvel en een heel warm gevoel ineen, brok in mijn keel, tranen....
Wat vind ik dit ontzettend moedig en knap, hoe je het omschrijft, hoe je het doet, hoe jullie het doen! Hoe je mensen inspireert, een voorbeeld geeft, echt geweldig! Dankjewel hiervoor!
En fijn dat je zo'n mooi plekje krijgt! Je bent in mijn gedachten, jullie allemaal! Heel veel sterkte!

Ivette
een jaar geleden

Lieve Jos! Zo mooi omschreven! Zo knap! Het vlinderpad las ik Tams blog. Dat kan geen toeval zijn. Mooi dat je toch nog zo weet te genieten.

Birgit
een jaar geleden

Voor mij is dit bericht omdenken… maar wat een mooie visie. En sterk verwoord dat de dood zin en urgentie geeft aan het leven! Bedankt voor deze mooie woorden Jos!

Shirley
een jaar geleden

Pfff, deze komt binnen zeg, wat mooi geschreven Jos en zo waar! Wat een mooie plek ga je krijgen, super dat je dit nog mag in levende lijve mag meemaken. Ik heb zoveel bewondering voor jullie, geen woorden voor.... ik denk aan jullie en voel mee. Sterkte!

Joke Slabbekoorn
een jaar geleden

Kan dit niet droog lezen ,tranen over m,n gezicht geen woorden

Vivian
een jaar geleden

Wauw Jos, echt respect voor jou hoe jij tegen alles aankijkt en het beschrijft. Wat mooi om te lezen dat je ervan kan genieten dat de kids een mooi plekje hebben genoten en dit op deze manier met je kunnen delen. Die picknick gaat er zeker komen.

Patrick
een jaar geleden

Met brok in de keel gelezen...
Heel veel sterkte samen

Natasja
een jaar geleden

Heel veel sterkte en liefde samen❤️ We denken aan jullie.

Christiaan
een jaar geleden

We leven met jullie mee!

Karin (&Guido)
een jaar geleden

Nadat we appen lees ik je blog Jos… die komt binnen..
Zo sterk en krachtig, ik heb steeds geen woorden maar jullie kunnen het beiden zo goed verwoorden.
Heel veel respect voor jullie moed en kracht, we denken ontzettend veel aan jullie ❤️

Ramona
een jaar geleden

Wat kun jij dit proces enorm mooi verwoorden Jos en wat geef je veel mensen kracht op deze manier…heel bijzonder!

Thea
een jaar geleden

Jeetje Jos,
Mooi dat je dit zo kunt schrijven.
❤️

Ingeborg Coppens
een jaar geleden

Wat mooi geschreven en wat een innerlijke power ! Om stil van te worden......

Anne Wiersma
een jaar geleden

Lieve Jos en Tamara;
Jullie zijn Kanjers!
De enige reactie op bijhouden van jullie blog!
Het zou geweldig zijn als Tamara de blog van Jos kan laten afdrukken en uitgeven!
Ik ben er van overtuigd dat velen er baat bij kunnen hebben.
Jos is een geboren Docent wat uitleggen betreft!
Eindelijk weer eens wat van mij.
Heb het soms heel druk en ben weer actief geworden in de Geerteskerk in Kloetinge. Dat geeft mij veel steun.
Daan's moeder Everse werd er gedoopt!
De geschiedenis is een cirkel!
Eindelijk weer een manier om jullie te laten weten hoeveel jullie in mijn gedachten zijn!
Veel Kracht en liefs van Anne.

Elsa
een jaar geleden

Met tranen lees ik hoe je hier naartoe bent gegroeid,samen met Tamara en de kinderen.Heel mooi en veel om van te leren.We denken veel aan jullie.Veel liefs Vito en Elsa

Mirjam Schouten
een jaar geleden

Wat een mooie kijk op de circle of life. Zoveel respect voor de manier waarop jullie afscheid van elkaar nemen. Dit gaat iedereen helpen. Blijf jullie pad volgen. Ik voel mij bevoorrecht je verhalen te mogen volgen. Je bent een mooi mens.

Sophie
een jaar geleden

Wat mooi, dat ze zo’n fijne plek uit hebben gekozen🌸 en hoe bijzonder dat je daar zo naar kan kijken. Veel liefs voor jullie en we denken aan jullie! 🤍
Isabeau en Sophie

Lydie
een jaar geleden

Lieve allemaal, weer WAUW, hoe jullie dit samen allemaal aangaan, want het is niet niks! Over alle blogs is goed nagedacht en alles geweldig verwoord! Super veel kracht en sterkte toegewenst. Zo prachtig hoe jullie dit samen kunnen en doen!!❤️

Joyce
een jaar geleden

Wat zeg je dan als je dit leest ….ik ben er stil van zo verdrietig maar zo mooi geschreven ,zo enorm sterk jij Jos maar ook je vrouw en kinderen . Dat je ons mee laat kijken in jou /jullie leven in het ziek zijn maar vooral hoe positief je bent .als we allemaal een beetje meer van jou hadden zouden we zoveel liever zijn voor elkaar . ❤️
Door jou nog meer het besef te genieten van alles en iedereen om je heen …

Simone Fokkens
een jaar geleden

Wat een verhaal heel veel respect en diepe bewondering voor hoe je hier mee omgaat heel veel liefs voor jullie allemaal dikke knuffel xxx.

Inge Bue
een jaar geleden

Ben er Stil van respect voor jou tamara en de Kids hoe jullie dit verwoorden en " uitkijken" naar een mooie plek om de herinnering levend te houden.veel liefde toegewenst

Nicole Louweret
een jaar geleden

Lieve Jos,
Ik wens jou, je gezin en de familie heel veel sterkte toe.
Ik heb bewondering voor je hoe je met alles omgaat.
Met een brok in mijn keel en tranen over mijn wangen heb ik alles gelezen.
Wat een mooie plek ga je krijgen Jos.....
Heel veel sterkte, ik denk aan je
Nicole Louweret

Jan Op 't Hoog
een jaar geleden

Met een brok in mijn keel lees ik het mooie verhaal, de keuzes die je maakt, de wardering het afscheid aan het voorbereiden en zo dankbaar dat je dan ook nog bent. Dankbaar ben ik ook Jos dat ik je heb mogen leren kennen, voor alle leuke uurtjes schaatsen en de vriendschap die daardoor toch was ontstaan. We zullen nog vaak aan je denken, over hoe positief dat je in het leven stond. Sterkte bij het afscheid, en ooit nog eens tot ziens maat!!