Jos: "Tilburg aan zee"

Gepubliceerd op 26 juli 2018 om 22:49

Het is eind juli, het jaartal 2050. Bij de voormalige luchtmachtbasis Gilze-Rijen is wordt met man en macht gewerkt om een dijk aan te leggen. De inwoners van Tilburg Reeshof moeten beschermt worden tegen de stijgende waterspiegel. Tilburg komt aan zee te liggen.

Het begon allemaal in het jaar 2018. Destijds was het de warmste en droogste zomer ooit. Nooit eerder was Brabant zo heet. Het werd 37,6 graden in Gilze-Rijen. Daarmee was Tilburg toendertijd de warmste plek van heel Europa. Er zouden nog veel warme zomers volgen. Maar dat wisten ze toen nog niet…

Terug naar het jaar 2018. Het is warm en droog. Niemand maakt zich druk om de hitte. Het zal wel meevallen. De boeren klagen wat. Niet mijn probleem. Komt wel weer goed. We hebben het warm en ’s avonds is het noodweer. We knappen de boel op en gaan verder waar we mee bezig waren.

Toch gebeurt er echt wel wat met de aarde. Dit is ook niet zo heel vreemd. Als je Tilburg nu vergelijkt met Tilburg 100 jaar geleden is de stad uit z’n voegen gebarsten. Rond 1980 zijn de eerste huizen gebouwd in de Reeshof. Nu wonen er 50.000 mensen. Tel daarbij de auto’s, boten en vliegtuigen op die er de afgelopen 100 jaar bij zijn gekomen en het is logisch dat er iets veranderd. Daar hoef je geen milieuwetenschapper voor te zijn.

Wie weet, Tilburg aan zee. In de zomer op vakantie naar IJsland. Om af te koelen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
6 jaar geleden

Dat er wat gebeurt met de aarde staat als een paal boven water. Het gaat ook steeds sneller: vooral de weersveranderingen. Minder ijs, meer water of minder water en meer droog land. Er komt wellicht een tijd dan rijden we met de auto, dat zal dan wel een ander voertuig zijn zo van Nederland naar IJsland waar dan de zon schijnt en het 30 graden warm is ! Trouwens héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!