Jos: "LINAC"

Gepubliceerd op 27 juli 2018 om 22:27

Ik heb 12 keer bestralen achter de rug. In totaal moet ik 25 keer. Dus ik ben bijna op de helft. Tot nu toe gaat alles vlotjes. De volle blaas is soms even mikken, vooral ’s ochtends na een warme nacht. Maar alles gaat vlotjes en tot nu toe geen klagen. Tijd voor wat techniek.

De technische term voor een bestralingsapparaat is een LINAC. Dat is de afkorting van LINear ACcelerator. Oftewel een lineaire versneller. Een LINAC versnelt elektronen totdat die een energie hebben van enkele miljoenen volt (megavolt). Door deze elektronen op een plaat wolfraam te laten botsen worden fotonenstralen gegenereerd. Daarna wordt de bundel fotonen gevormd naar de vorm van de tumor en zo kan er bestraald worden. Voor wie meer details wil heeft het Catharina Ziekenhuis een folder beschikbaar.

De bestraling zorgt ervoor dat het DNA van cellen aangetast wordt. Bestraling is effectief omdat cellen in gezond weefsel sneller herstellen dat cellen in een tumor. De bestraling wordt in kleine dosis gegeven waardoor gezond weefsel zich kan herstellen en kankercellen dood gaan. Door de straal fotonen te richten en de tumor onder verschillende hoeken te bestralen wordt ervoor gezorgd dat gezond weefsel zo min mogelijk geraakt wordt.

Een mooi stukje techniek voor een nerd als ik. Ook interessant omdat alles aangestuurd wordt met software. Van het laten bewegen van de tafel waarop ik lig tot het bepalen van de dosis en het positioneren van het apparaat. Zonder software staat de ook de medische wereld stil!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Lydie Rijsdijk
6 jaar geleden

Gelukkig maar Jos dat de techniek zover gevorderd is, al begrijpen we er vaak niks van. Als het maar helpt, want daar gaat het om. Sterkte voor jou en je gezin!!!

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Het is een mooi stuk techniek "de Linac". Wees blij dat hij/zij er is om allerlei mensen weer gezond op de been te krijgen. Zo gaat de techniek steeds verder en snappen we er, als leek, dat moet ik er wel bij zeggen , soms helemaal niets van. Maar "Linac "is er en hij/zij helpt jou en daar zijn we reuze blij mee ! Héél, véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!