Jos: "Prehabilitatie"

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 21:41

Als je weet dat je over een maand een wedstrijd moet hardlopen, wat zou er beter werken?

  1. Afwachten tot het zover is en op de dag zelf wel zien hoe het gaat.
  2. De dagen die je hebt zo efficiënt mogelijk inzetten om je voor te bereiden op de wedstrijd.

Vingers omhoog voor 1… En nu voor 2…

De uitslag is duidelijk. Iedereen denkt dat antwoord B slimmer is.

Het maakt niet uit wat de gesteldheid en conditie momenteel is, je hebt 31 dagen om je voor te bereiden en die ga je zo efficiënt mogelijk benutten. Dan nog een vraag. Wat is fysiek zwaarder, een operatie of een hardloopwedstrijd?

En toch hoor ik zo weinig dat mensen zich fysiek en mentaal voorbereiden op een operatie die komen gaat. Mensen wachten af tot het zover is en daarna zien ze wel wat er komt.

Een maand voordat ik in 2018 hoorde dat ik kanker had, schaatste ik 200km over het Zweedse Runn meer. Die tocht heeft meer opgeleverd dan een schitterende schaatsdag. Door die tocht kon ik de behandelingen goed doorstaan. Ik was topfit!

En die instelling heeft me mijn hele ziekte geholpen. Ik heb elke operatie gezien als een sportwedstrijd en me daarop voorbereid. Mede daardoor heb ik, op een klaplong na, nog geen complicaties gehad en heb ik elke keer korter in het ziekenhuis gelegen dan gepland. Ik ben overtuigd van het effect van prehabilitatie. Gelukkig bieden steeds meer ziekenhuizen nu ook programma’s hiervoor aan!

 

Ps. Onderstaand foto’s van mijn persoonlijke prehabilitatie tijdens mijn vakantie. Ik ben twee keer de bergen in gewandeld, een keer heb ik 90 km gefietst inclusief een colletje en ik heb drie keer mezelf in het zweet gewerkt op een yogamatje (buiten de activiteiten met het gezin om). Het resultaat is dat ik geen pijn heb ervaren na de operatie, enkel wat stijfheid, dat ik binnen 48 uur na de operatie thuis was en dat ik mezelf redelijk normaal kan bewegen. Ondanks een operatie van bijna 5 uur!

Ps2. Oh ja, en al die activiteiten waren nog leuk ook!!!

 

Mocht je in mijn voetsporen willen treden, de route naar het bergmeer heb ik opgenomen met Wikiloc, een handige app om leuke (wandel)routes te delen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Jannie
3 jaar geleden

Petje af. TOP. Dit krijgen we dagelijks te horen. Het komt niet vanzelf die conditie. Een voorbeeld voor heel veel mensen. Niet iedereen kan dit. Dat moeten we ook niet vergeten. Ook voor ons fijn om te zien dat je niet in zak en as op de bank zit. Kei goed Jos vandaag weer stukje verder gelopen dan gisteren denk ik. Liefs vanuit de caravan. Trusten.

Sylvia
3 jaar geleden

Wat goed om te lezen. Het is bijna niet te bevatten wat je weer al doet. Wat zijn jullie toch een dappere strijders 😉. Lieve groet van ons 🥰