Jos: "Radicaal"

Gepubliceerd op 25 april 2021 om 18:07

Door alle commotie heb ik  nog niet eens geschreven over de tumoren die weggehaald zijn. Zodra de tumoren uit mijn lichaam zijn gehaald door de chirurg worden deze onderzocht in het lab. Daar wordt gekeken of de snijranden schoon zijn en wordt het tumorweefsel onderzocht.

Bij de tumoren die uit mijn longen gehaald zijn is het simpel. De snijranden zijn schoon. Ze zijn radicaal verwijderd. Dat betekend dat deze tumoren weg zijn. Wat nog wel kan is dat ze al eerder uitgezaaid waren en op die manier nog een bron vormen voor verdere verspreiding, maar het weefsel wat er zat is weg.

De tumoren bij mijn lever zijn een ander verhaal. Volgens het onderzoek in het lab zijn die niet radicaal verwijderd. Gelukkig had de leverchirurg daar een simpele verklaring voor. De gehele operatie is via laparoscopie (kijkoperatie) gegaan. Dat betekend dat er niet veel ruimte is om de tumoren naar buiten te brengen.

Zodra de leverchirurg het weefsel losgemaakt heeft stopt hij het in het lichaam in een plastic zak. Dan wurmt hij deze plastic zak met de tumor erin door een klein gaatje naar buiten. Het weefsel van de tumor is harder dan het weefsel van de lever. Als dit samengeperst wordt bij het naar buiten brengen duwt tumorweefsel het leverweefsel weg en lijkt dus aan de buitenkant te zitten.

Gelukkig is de leverchirurg vrijwel zeker dat hij ook mijn levertumoren radicaal verwijderd heeft. Alleen kan dit niet geverifieerd worden in het lab.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.