Jos: "Zwerfafval"

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 16:58

Blikjes, petflessen, plastic tassen, sigarettenpeuken, pakjes van sigaretten, McDonalds maaltijden, pennen, een kapotte fiets, snoepwikkels, halfvolle chipszakken, lollystokjes, pakjes drinken, rietjes, pennen, volle vuilniszakken, Albert Heijn tassen, mondkapjes, kapotte bloempotten piepschuim, plastic afzetlint, en zo voort en zo voor en zo voort…

Ik kom net terug van mijn achtste chemowandeling en ik schaam me diep. Wat maken wij er een zooitje van met z’n allen. Zonder moeite had ik op elke kilometer die ik gewandeld heb een volle vuilniszak zwerfafval kunnen verzamelen. De discussies gaan over stikstof en 100 rijden, alles voor het milieu, maar ondertussen produceren we aan de lopende band plastic wat we zo het milieu in knikkeren en wat niet wordt afgebroken.

Al dat plastic ligt tussen de blaadjes en dan bedenk ik me hoe elegant de natuur dit probleem heeft opgelost. Als mensen producten bedenken denken we na over het produceren en het gebruiken. We vergeten maar 1 stap… Nadenken over het afbreken of recyclen. De natuur heeft deze herfst miljarden kilo’s afval geproduceerd. Alle bomen hebben hun bladeren laten vallen. Deze liggen in een dikke laag op de grond en ze verdwijnen langzaam. Ze rotten weg, verteren en worden voedings- en grondstoffen voor een volgend gebruik. Waarom kunnen mensen dat niet?

We hoeven onze planeet niet te sparen. Moeder Aarde red zichzelf wel. Die draait nog vrolijk rondjes als de mensheid al lang en breed is verdwenen. Het leven gaat wel door... Maar kunnen wij als mensen niet een klein beetje voor onszelf zorgen?

 

Ps. Je kunt in Tilburg (en in de Reeshof) gratis een prikstok aanvragen. Dat heb ik inmiddels gedaan!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
4 jaar geleden

Goed van je Jos dat dit ook een keer aan de orde komt. Ik erger me al jaren aan de rotzooi in de Yese moer en het fietspad langs de Postweg als ik mijn rondje doe daar. Het is geen Brabantse slordigheid dus maar het probleem ligt overal.

sylvia
4 jaar geleden

Dat je dit zelfs op wil pikken, fantastisch Jos. En dat blijven wandelen.

Marco van Baar
4 jaar geleden

Helemaal mee eens Jos. Ik begrijp niet zo goed waar het mis is gegaan. Afval in de berm gooien is nooit in mij opgekomen... Ook denk ik dat er veel auto's rond rijden die van binnen super zuiver zijn....