Jos: "Het plaatje"

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 12:33

Gisteren schetste de chirurg een plaatje om uit te leggen waarom de tumor op een rotplek zit. Vandaag heb ik het plaatje ingekleurd om het te verduidelijken. Ik ga proberen om het duidelijk te maken.

Op het plaatje zie je mij als je vanaf de buik naar boven kijkt, doorgesneden bij ongeveer de onderste rib. Je ziet de lever (bruin), en onderin de ruggenwervel (groen). De tumor (oranje) ligt in de buurt van de holle ader (blauw rondje bij de wervel). De bovenkant van het plaatje is mijn voorkant en de onderkant mijn rug.

Voor de tumor langs lopen aderen (blauw), galwegen (paars) en slagaderen (groen). Samen met de holle ader zorgt dit ervoor dat de tumor behoorlijk opgesloten ligt. Dit maakt de operatie lastig en zorgt ervoor dat de tumor op een ‘rotplek’ ligt.

De chirurg heeft voor nu drie opties uitgelegd, afhankelijk van de MRI scan dinsdag a.s. De eerste optie is dat de tumor net vrij genoeg ligt om hem overal tussenuit te halen. Dat is het meest gunstige scenario. De tweede optie is dat hij mijn halve lever weg moet nemen, op het plaatje aan de gearceerde kant. Het linker gedeelte verdwijnt dan compleet.

De minst gunstige optie is als de tumor te dicht bij de vaten ligt. Dan is eerst een chemotherapie noodzakelijk om de tumor kleiner te maken, en daarna alsnog een operatie om hem te verwijderen. Woensdagmiddag bespreken we de MRI. Duimen maar!!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

m.j.c. Louws-luteijn
4 jaar geleden

Jos en Tamara we wensen jullie sterkte en kracht toe in deze zware tijd en we duimen voor jullie Groetjes Piet en Mariandel

Ina remijnse
4 jaar geleden

Heel veel sterkte voor het hele gezin in deze onzekere tijden.

sylvia
4 jaar geleden

Wat leg je het weer allemaal duidelijk uit Jos. En wat ben je positief. Maar wat is het verschrikkelijk spannend. We leven heel erg met jullie mee. Een lieve groet van ons

susanne hamelink
4 jaar geleden

De manier waarop je deze uitkomst en de opties omarmt door het te bestuderen, te verwoorden en te tekenen vind ik zo krachtig van je Jos. We duimen voor het beste scenario!
Liefs van ons

Thea
4 jaar geleden

Zo’n onzekerheid, en dan alles zo goed op een rijtje kunnen zetten.
Jos je bent echt een grote KANJER!
We hebben veel respect voor jullie en blijven duimen!

Rinus en Marieke
4 jaar geleden

Dit is allemaal duidelijk te begrijpen. Blijf positief ! Dat weten we ook ! Maar het is "wie van de drie ", dit klinkt in deze context niet op z'n plaats maar ik schrijf het toch. Het is heel erg spannend. We leven en denken met jullie mee en wensen jullie héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!!